Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri Chorvátsku našli mesto pod vodou: Má 5000 rokov
Zdielať na
Video

Pri Chorvátsku našli mesto pod vodou: Má 5000 rokov

Zdroj: YouTube/Sveučilište u Zadru Official

Cesta, ktorá tam viedla, bola o tisíce rokov staršia ako samotné stratené mesto.

Vždy je vzrušujúce, keď archeológovia objavia niečo zaujímavé, tajomné a dávno zabudnuté. V priebehu storočí, tisícročí zanikali civilizácie a vo svetových dejinách je veľa temných, neznámych miest, ale niekedy vedci nájdu nálezy, ktoré zmenia takmer všetko - alebo nám aspoň otvoria pohľad na mnohé tajomstvá Zeme, jej morí a oceánov.

Chorvátsko, ktoré je obľúbenou destináciou Slovákov, má more pre archeológov aj zaujímavé prekvapenie, keďže v roku 2021 našli úplne zabudnuté podmorské mesto staré približne 5 000 rokov, ktoré bolo na svoj vek v dobrom stave, nezničené vlnami.

V hĺbke 4 - 5 m pod hladinou sa ukrývala 7 000 rokov stará, približne 4 metre široká, starostlivo položená kamenná cesta - údajne spájajúca pevninu s mestom, ktorú našli skôr a ktorá sa pravdepodobne nachádzala na umelom ostrove, ktorý bol medzičasom zatopený.

V skutočnosti sa tam údajne našlo aj ďalšie podmorské osídlenie, ktoré sa tiež náramne podobalo na mesto objavené v roku 2021 a mohlo byť postavené približne v rovnakom čase, ale objvovanie stále pokračuje.

Tieto nálezy sú mimoriadne cenné a dôležité, pretože poskytujú ucelenejší obraz o miestnych podmienkach, kultúre a samotnej civilizácii, ale samozrejme bude potrebné veľa času a práce, aby sa všetko odhalilo - najmä preto, že by podobných podmorských miest mohlo byť v oblasti viac.

Video z cesty starej 7 000 rokov si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články