Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gigantický nález v Egypte na dne Stredozemného mora
Zdielať na
Video

Gigantický nález v Egypte na dne Stredozemného mora

Zdroj: Pixabay

V Egypte, krajine pyramíd, sa podaril nevídaný objav. Mesto, o ktorom sme tisíce rokov počúvali len v rozprávkach.

Potopené mestá sú súčasťou mnohých kultúr a mýty mnohých národov sú popretkávané ich príbehmi. Stačí spomenúť Atlantídu, ktorá bola bájnym miestom aj u starovekých Grékov, a legendy hovoria, že ríšu Atlantídy v skutočnosti tvorilo sedem veľkých miest.

Najbližšie k Atlantíde a k úžasne bohatej zbierke artefaktov, o ktorej hovoria staroveké báje vrátane Platónových, je stredomorské mesto, ktoré bolo potopené pod vodou a objavené nedávno. A jeho objavovanie pokračuje dodnes. Odborníci ho považujú za mimoriadne významné a každého ohromí malá podmorská ríša, ktorú nám ukazujú brehy krajiny pyramíd. Možno je to dôkaz, že skutočne môžu existovať podmorské mestá, ktoré sa približujú rozprávkovému bohatstvu Atlantídy.

Ako sa volá táto malá podmorská krajina zázrakov?

Pri pobreží Egypta leží Thonis, bývalé mesto Heraklion. V časoch pred veľkými výbojmi Alexandra Veľkého bolo najväčším prístavom v Stredozemnom mori, a teda jedným z jeho najslávnejších miest. V posledných rokoch na toto miesto viedli početné expedície, ktoré objavili aj také bežné nálezy, ako je ovocie staré viac ako dvetisíc rokov. 

Potopenie Heraklionu bolo spôsobené prírodnými katastrofami a následným zvýšením hladiny morí pred tisíckami rokov a staré mesto hlboko pod morom ostalo veľmi dlho nedotknuté. Okrem drobných predmetov každodennej potreby sa v tomto gigantickom meste našli aj úžasné veci vrátane obrovských budov a sôch.

Súvisiace články