Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Život na Marse? Záhadné stopy na snímkach roveru!
Zdielať na
Video

Život na Marse? Záhadné stopy na snímkach roveru!

Zdroj: Profimedia

Mars už poskytol ľudstvu množstvo dramatických objavov a kto vie, čo všetko ešte môžeme nájsť.

V posledných týždňoch si vesmírni nadšenci lámu hlavy, pretože takmer každý deň prináša nejakú zaujímavú správu alebo udalosť. Teraz už môžeme s istotou povedať, že po desaťročiach spánku sa výskum vesmíru opäť rozbehol na plné obrátky a do pretekov sa zapojilo oveľa viac hráčov ako v rokoch studenej vojny.

Ďalšie pristátie človeka na Mesiaci bude ďalšou skutočne rozhodujúcou udalosťou, ale dovtedy nebudeme bez mimoriadnych objavov. Okrem ohromujúcich snímok z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba sa najväčšia pozornosť sústreďuje na Mars, kde v súčasnosti pôsobí niekoľko marsovských roverov, pričom okrem Perseverance aj Curiosity, ktorý pristál v roku 2012, pokračuje vo svojich misiách.

Príchod tohto vozidla veľkosti auta bol skutočnou udalosťou, pretože použilo úplne nový spôsob pristátia. Na rozdiel od minulosti nebol pristávací modul chránený pred nárazom nafukovacími airbagmi, ale po vstupe do atmosféry použil padáky na zastavenie klesania a potom pred pristátím na zemi odpálil motory. Potom sa vznášal nad zemou, pomocou lán spustil rover na povrch planéty, počkal, kým sa jeho kolesá dotknú zeme, odrezal laná a odletel na vzdialené miesto pristátia, aby si nepoškodil drahý rover.

Rádioizotopom poháňaný robotický prieskumník sa môže pohybovať rýchlosťou až 30 metrov za hodinu a jeho hlavnou úlohou je hľadať stopy po minulom živote. Urobil už množstvo zaujímavých objavov a na Zem poslal tisíce fantastických snímok, ale fotografie, ktoré teraz nadchli ľudí, sú podľa článku na EarthSky skotočne unikátne. Mimoriadne zaujímavý, špicatý tvar, ktorý bol odfotografovaný, sa zdanlivo podobá na chrbticu obrovského prehistorického zvieraťa. Mnohí ľudia ho nazývajú jednoducho "dračia chrbtica" a na internete sa o jeho pôvode viedlo veľa diskusií.

Astrobiologička Nathalie A. Cabrolová je skúsená odborníčka, ale tvrdí, že aj ju to prekvapilo. Ako povedala:

"Strávila 20 rokov štúdiom Marsu, ale toto je najbizarnejšia skala, akú kedy videla."

NASA zatiaľ nevydala oficiálne stanovisko k tejto záležitosti, ale komentátori tejto témy sa domnievajú, že vznik tohto konkrétneho útvaru mohla spôsobiť veterná erózia. Znie to možno menej romanticky a fascinujúco ako pozostatky starovekého behemota, ale vyvoláva to rovnako veľa otázok. Červená planéta nás určite prekvapí ešte množstvom objavov, preto sa oplatí sledovať prebiehajúce misie. A kto vie, možno jedného dňa skutočne nájdeme stopy života.

Nasledujúce video predstavuje misiu Mars Curiosity, ktorá trvá už viac ako 10 rokov, na krásnych záberoch, zatiaľ čo druhé video rozpráva príbeh pristátia v animovanej podobe.

;

Súvisiace články