Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vesmírna loď na Mars: Ľudstvo štartuje nové dobrodružstvo!
Zdielať na
Video

Vesmírna loď na Mars: Ľudstvo štartuje nové dobrodružstvo!

Zdroj: Twitter

Sen ľudstva sa možno konečne stane skutočnosťou, prvá cesta na Mars s ľudskou posádkou je na dosah.

Mars je už dlho súčasťou nášho života. V starovekej rímskej mytológii bol dokonca po ňom pomenovaný, jeden z najdôležitejších, boh vojny. Už dlhý čas sledujeme toto nádherné, tajomné teleso a premýšľame, čo by sme mohli objaviť na jeho povrchu. Dnes vďaka sondám a roverom, ktoré sme tam v minulosti poslali, presne vieme, ako náš planetárny sused vyzerá, ale na prvé ľudské dobrodružstvo sme si museli dlho počkať. Teraz svitla nádej, možno sa blíži veľký deň, na ktorý mnohí čakali so zatajeným dychom.

Dlhoročným a veľmi vážnym snom Elona Muska je dobývanie vesmíru. Podobne ako mnohých vedcov ho poháňa nielen zvedavosť a osobné ambície, ale aj presvedčenie, že jedinou možnosťou, ako sa ľudstvo vyhne zániku, je vstúpiť na viaceré nebeské telesá. Zjednodušene povedané, kolónie na Marse by boli pre náš druh akousi životnou poistkou v prípade katastrofy na Zemi.

Jeho spoločnosť SpaceX už dosiahla fantastické výsledky. Jej opakovane použiteľné rakety schopné vertikálneho štartu a pristátia spôsobili revolúciu vo výskume vesmíru tým, že zlacnili vypustenie rakety a vynesenie nákladu do vesmíru. Nie náhodou s ňou NASA úzko spolupracuje.

A nedávno tento sen vstúpil do novej kapitoly: podľa portálu National Elon Musk oznámil, že najvýkonnejšia raketa na svete, Starship, je pripravená na testovanie. Prvý orbitálny skúšobný let tejto obrovskej vesmírnej lode by sa mohol uskutočniť už budúci týždeň. Stále sa čaká na schválenie štartu americkým Federálnym leteckým úradom (FAA), čo by v prípade udelenia mohlo viesť k historickému štartu 17. apríla.

Starship bude rekordmanom v každom ohľade, keďže je nielen 120 metrov vysoká, ale aj najvýkonnejšia raketa vypustená človekom v histórii, a je to potrebné, keďže aj jej ciele sú výnimočné. Musí byť schopná dopraviť ľudí a náklad nielen na Mesiac, ale aj na Mars. Miliardy ľudí si už rezervovali letenky v nádeji na budúce cestovanie do vesmíru. Je možné, že záchranná expedícia s Mattom Damonom v hlavnej úlohe sa čoskoro stane skutočnosťou.

Na oslavu tohto historického okamihu spoločnosť zdieľala aj animované video, v ktorom ukazuje, ako si predstavuje budúce cesty na Mars pomocou svojich vesmírnych lodí. Je to veľmi pôsobivé video, keďže predchádzajúce vízie Muska, známeho aj ako technologického vizionára, sa takmer vždy naplnili, prečo by táto mala byť výnimkou?

Súvisiace články