Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záhadná japonská kovová guľa je pravdepodobne bója, tvrdia odborníci
Zdielať na
Video

Záhadná japonská kovová guľa je pravdepodobne bója, tvrdia odborníci

Zdroj: TV Asahi via CNN News Source

Výskumník z oceánografického inštitútu Scripps považuje teórie o objekte objavenom pri pobreží Hamamatsu za prekvapujúce.

Ako sme už informovali, kovová guľa vyplavená na breh pláže v japonskom meste Hamamatsu sa nedávno stala predmetom intenzívneho záujmu po tom, ako úrady v podozrení na potenciálnu hrozbu uzavreli okolie a začali ju vyšetrovať. Kontrola ukázala, že predmet, ktorý bol vo vnútri dutý, nebol bombou, a preto pravdepodobne nepredstavoval riziko pre ľudí v oblasti, ale jeho pôvod nebol objasnený, čo otvorilo priestor pre ďalšie špekulácie.

Oceánograf Uwe Send, ktorý sa vyjadril pre New York Times, však uviedol, že guľa je s najväčšou pravdepodobnosťou bežná, každodenná bója, ktorú často používajú výskumníci a lodné spoločnosti na otvorených vodách. Tvar, konštrukcia a materiál predmetu sú presne také isté ako bóje, ktoré používajú, a mnohé z nich sú dostupné v internetových obchodoch.

Výskumníci často používajú tieto duté zariadenia, zvyčajne vyrobené z ocele, pripevnené k prístrojom a natreté dobre viditeľnou farebnou farbou a s kontaktnými údajmi, ako je telefónne číslo, aby ich bolo možné v prípade potreby ľahko vrátiť. Vzorka nájdená v Japonsku je väčšia ako tie, ktoré sa používajú na vedecké účely, ale mohla ju používať aj lodná spoločnosť na viazanie lodí. V každom prípade doktor Send považuje teórie týkajúce sa bóje za zaujímavé.

"Je možné, že všetci sú paranoidní, pokiaľ ide o balóny,"

- uviedol v rozhovore, pričom mal na mysli čínsky špionážny (alebo meteorologický) balón.

Japonské úrady však doteraz nedokázali presne identifikovať pôvod gule, pretože je nenatretá a na jej povrchu nie je žiadne telefónne číslo ani iné identifikačné označenie. Podľa výskumníka z Kagošimskej univerzity Shigeru Fujieda stav predmetu, čiže skutočnosť, že na ňom neboli nájdené žiadne stopy morského života, naznačuje, že sa dostal na pevninu z bezprostrednej blízkosti, a súhlasí so Sendom, že najpravdepodobnejším vysvetlením je najrozšírenejšia teória, podľa ktorej ide o bóju používanú pre lode.

Súvisiace články