Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rusi mali na Mesiaci objaviť obrovský objekt: Oznámili to aj Američanom
Zdielať na
Video

Rusi mali na Mesiaci objaviť obrovský objekt: Oznámili to aj Američanom

Zdroj: Beresheet

Je ľudstvo v ohrození?

O tom, kto z veľmocí mal na začiatku studenej vojny lepšiu pozíciu vo vesmírnych pretekoch, svedčia dva dátumy: Rusi v roku 1957 vypustili družicu Sputnik-1, prvé vesmírne zariadenie, ktoré sa dostalo do vesmíru, kým americká NASA vznikla až v roku 1958.

Komunistický štát pod vedením Chruščova mal preto v tom čase značný náskok, takže nie je prekvapujúce, že urobil prvé významné objavy napríklad na Mesiaci. Niektoré z nich potom - čo je šokujúce - zdieľali so svojimi americkými súpermi, hoci nie bezpodmienečne z vlastnej vôle.

V roku 1965 sovietsko-ruská automatická sonda Zond-3 údajne urobila prekvapujúci objav na Mesiaci, keď na jeho odvrátenej strane objavila niekoľko kilometrov vysokú vežu, neznámeho pôvodu.

Konečným cieľom sondy Zond-3 bol Mars, ale po jej vypustení sa ukázalo užitočné nasmerovať ju k nám najbližšiemu nebeskému telesu. Zamerali sa na tých 30 percent tmavej strany Mesiaca, ktoré predtým prechádzajúca sonda Luna-3 vynechala, a práve vtedy údajne urobili prekvapujúci objav.

Keďže sa sonda Zond-3 nachádzala v čase vyhotovenia fotografií 10 000 kilometrov od povrchu Mesiaca, je tu, samozrejme, možnosť chyby. Zvedavej verejnosti bolo rýchlo povedané, že ide len o zvláštny geologický útvar, ale nadšenci UFO to stále odmietajú akceptovať.

Wikimedia

​Keď sonda MRO na obežnej dráhe okolo Marsu v roku 2006 zmapovala mesiac červenej planéty Phobos, niektorí laici si opäť mysleli, že rozoznali stavbu podobnú veži. O veži, ktorá bola na Mesiaci odfotografovaná v 60. rokoch minulého storočia, informovali Rusi Američanov, aby sa mohli podeliť o bremeno tohto objavu a dokonca sa pripraviť na prípadný útok mimozemšťanov, ktorého šance sa existenciou veže výrazne zvýšili.

Súvisiace články