Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ovce už dva týždne krúžia ako zombie v dokonalom kruhu: Ani vedci nevedia nájsť vysvetlenie choroby
Zdielať na
Video

Ovce už dva týždne krúžia ako zombie v dokonalom kruhu: Ani vedci nevedia nájsť vysvetlenie choroby

Zdroj: Twitter/People's Daily, China

V mongolskej oblasti severnej Číny zaútočila zvláštna choroba. Desiatky oviec chodia bezdôvodne dokola v kruhu.

Bezpečnostná kamera na farme zachytila bizarnú udalosť a zábery ukazujú, ako jahňatá nepretržite pochodujú v smere hodinových ručičiek v takmer dokonalom kruhu. Niektoré ovce pozorujú udalosti zvonku kruhu, zatiaľ čo iné sa občas bez pohybu zastavia uprostred.

Video z podivnej scény zverejnil v stredu na Twitteri magazín People's Daily, ktorý informoval, že ovce sú úplne zdravé a dôvod ich správania zostáva záhadou aj pre odborníkov.

Majiteľ oviec tvrdí, že to začalo najskôr s niekoľkými ovcami, no neskôr sa k nim pridalo celé stádo. Je pravda, že na farme je 34 ovčincov, no ako zombie sa správajú len ovce v jednej z nich – v ovčinci číslo 13.

V pohybe sú od 4. novembra. Nie je jasné, či zastanú pri jedení alebo pití.

Niektorí veterinári predpokladajú, že správanie oviec môže byť spôsobené bakteriálnym ochorením nazývaným listerióza – známe aj ako „cirkulárna choroba“.

Spočiatku sú infikované zvieratá depresívne a zmätené. Skrývajú sa v rohoch alebo kruhu. Epidémie sa zvyčajne vyskytujú v dôsledku zlej kvality krmiva, avšak u oviec a kôz k úhynu zvyčajne dochádza do 24-48 hodín od príznakov a tieto ovce krúžia už dva týždne.

Súvisiace články