Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyriešili 26-ročnú záhadu Titanicu: Úžasný objav na videu
Zdielať na
Video

Vyriešili 26-ročnú záhadu Titanicu: Úžasný objav na videu

Zdroj: YouTube/OceanGateExpeditions

Pred 26 rokmi vedci zachytili sonarom v blízkosti Titanicu záhadný signál, ktorý mohol naznačovať stroskotanie ďalšej lode. Teraz konečne odhalili jeho pôvod.

RMS Titanic bola jedna z najväčších osobných lodí svojej doby, skutočná zázračná loď, ktorá bola považovaná za nepotopiteľnú. Všetci poznáme jej príbeh, v dôsledku tragickej zrážky s ľadovcom 14. apríla 1912 sa loď potopila v priebehu niekoľkých hodín, počas ktorých prišlo o život 1500 ľudí. Zaujímavosťou je, že Titanic bol navrhnutý ako jedna z troch zaoceánskych lodí, ďalšie dve Olympic a Britannic postihol podobný osud a tiež sa pomerne rýchlo potopili. Prvá počas havárie a druhá v dôsledku bombového útoku.

Tajomný príbeh Titanicu odvtedy zamestnáva ľudí. Obrovský prelom nastal, keď bol vrak 1. septembra 1985 objavený. Prvé kvalitné nahrávky urobili úžasný príbeh tragédie ešte reálnejším.

V roku 1996 vedci zachytili vedľa vraku záhadný signál, no o jeho povahe sme mohli doteraz len špekulovať. Išlo o neobjavený kus vraku, alebo pozostatky inej lode s tragickým osudom? Keďže dnes sa Titanic nachádza v hĺbke 4000 metrov, v dosť nákladnom výskume vtedy nepokračovali, no teraz je záhada konečne vyriešená.

OceanGate, spoločnosť zaoberajúca sa ponornými riešeniami s podmorskou posádkou pre morský výskum, išla preskúmať 26-ročnú záhadu.

Ukázalo sa, že signál sonaru neukrýval nič iné ako sopečný útvar plný života, cca. 3000 metrov hlboko na dne oceánu. Keď sa odborníci dozvedeli o objave, boli prekvapení, aká živá, rozmanitá a farebná je populácia morských húb a koralov v takých hĺbkach oceánu. V oblasti sa našli aj rôzne tvory, ryby a homáre.

„Objav doteraz neznámeho ekosystému poskytuje príležitosť porovnať zloženie morskej biológie na Titanicu a jeho okolí,“

- povedal profesor výskumu z University of North Carolina.

Titanic a jeho okolie stále skrýva mnoho neobjavených záhad, no žiaľ, podľa odborníkov môže vrak lode do 20-30 rokov úplne zmiznúť. Na pozostatky legendárnej lode zaútočili baktérie konzumujúce hrdzu, kvôli ktorým sa jej stav rok čo rok zhoršuje.

Pozrite si video o záhadnom objave od OceanGate:

Súvisiace články