Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Svetová senzácia: Z hlbín zeme vykopali 2300-ročné sochy v tvare človeka, ktoré môžu prepísať ľudskú históriu
Zdielať na
Video

Svetová senzácia: Z hlbín zeme vykopali 2300-ročné sochy v tvare človeka, ktoré môžu prepísať ľudskú históriu

Zdroj: NBC NEWS

Etruskovia boli jedným z najzáhadnejších národov európskych dejín, ktoré sa neskôr zlúčili do Rímskej ríše, no prechod a zánik sú predmetom vážnych diskusií medzi odborníkmi.

Úžasné nálezy sa našli v meste San Casciano dei Bagni v Taliansku. Archeológovia vykopali z hlbín zeme 24 kusov približne 2300 rokov starých bronzových sôch. Mesto sa nachádza približne 150 kilometrov od Ríma, hlavného mesta Talianska. Nálezy samy o sebe predstavujú veľmi významnú hodnotu, mnohí ich označujú za najvýznamnejšiu skupinu nálezov bronzu v oblasti Stredomoria.

Ich vzhľad je však dôležitý aj z historického hľadiska, keďže môžu prepísať časť rímskych dejín. Sochy sú etruské postavy a boli nájdené v podzemí pri starovekom prameni. Tak sa zachovali odtlačky umenia tajomného národa, ktorý po sebe nezanechal žiadne historické dokumenty a asimiloval sa v štvrtom storočí pred naším letopočtom do rímskej civilizácie.

Podľa vedcov môžu práve nájdené neoceniteľné nálezy pomôcť prepísať časť talianskej a rímskej histórie. Sochy zobrazujú slávne postavy z rímsko-gréckej mytológie, ako aj vtedajších vodcov. Najzaujímavejšie však je, že sa našlo aj množstvo rímskych a etruských nápisov, ktoré budú neskôr odborníci ešte podrobnejšie skúmať a môžu poskytnúť množstvo zaujímavých informácií o kultúre Etruskov.

Tu sú zistenia, ktoré vyšli na povrch:

Súvisiace články