Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kamera zaznamenala na Marse fantastickú vec: Zábery zverejnila aj NASA
Zdielať na
Video

Kamera zaznamenala na Marse fantastickú vec: Zábery zverejnila aj NASA

Zdroj: NASA

Takmer každý deň zverejňuje NASA niečo zaujímavé o červenej planéte.

Súčasťou cieľa misií NASA a roverov Perseverance a Curiosity je konečne zistiť, či na červenej planéte existoval niekedy život, ako aj to, kedy sa planéta zmenila a začala jej dehydratácia. Vesmírna agentúra medzitým odhaľuje verejnosti úžasné množstvo skvelých záberov a tieto zábery a fotografie sú často zdrojom rôznych konšpiračných teórií, ktoré by radi chceli objaviť dôkazy, že na červenej planéte žili kedysi mimozemšťania.

Odborníci a vedci z NASA však zatiaľ vždy dokázali nájsť adekvátne vysvetlenie toho, čo videli na obrázkoch.

Tieto vedecké vysvetlenia sú často ešte vzrušujúcejšie ako nepodložené konšpirácie na túto tému. Tentokrát sonda Mars Reconnaissance Orbiter objavila niečo celkom unikátne.

Jej fotoaparát nasnímal plástové útvary, ktoré však vyzerajú ako plásty len v pozemskom meradle. Vedecká publikácia IFL Science píše, že tieto polygóny vznikli v dôsledku sezónnej výmeny vodného ľadu a oxidu uhličitého počas marťanskej jari. Po zamrznutí a následnom roztopení ľad na povrchu zanecháva takéto vzory.

Je zaujímavé, že oxid uhličitý zamŕza na polárnych kruhoch vďaka nedostatku oceánov a tenkej atmosfére na Marse. Na jar sa ľad okamžite zmení z pevného skupenstva na paru a tento proces postupuje zdola nahor.

Vyzerá presne takto:

Súvisiace články