Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nástupca bezpilotného lietadla Bayraktar bude ešte ničivejší: Akinci je pripravený na nasadenie
Zdielať na
Video

Nástupca bezpilotného lietadla Bayraktar bude ešte ničivejší: Akinci je pripravený na nasadenie

Zdroj: Baykar

Bezpilotné lietadlá dodala výrobná spoločnosť tureckej armáde minulý rok, no čoskoro budú slúžiť v dvoch ďalších krajinách.

Bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2 tureckej výroby používajú Ukrajinci okrem iného na obranu proti Rusom, no zakúpené boli aj z iných krajín vrátane Kataru a Azerbajdžanu.

Akinci - ešte silnejší nástupca dronu, sa čoskoro presunie za hranice Turecka (okrem Iraku, kde už bol nasadený v rámci Operácie Claw-Lock), oznámil šéf Baykaru Haluk Bayraktar vo svojej marcovej v správe na Twitteri. Podľa správy zverejnenej v Euroasian Times bude vyvážaný do dvoch krajín a hoci sa nešpecifikovalo, kto sú zákazníci, podľa posledných správ by medzi nimi mohla byť aj Ukrajina, vzhľadom na vyvíjajúci sa strategický vzťah s Tureckom.

Akinci, podobne ako Bayraktar, je určený na diaľkové lety, v zásade je optimalizovaný na 24-hodinový let, no bol testovaný, aby vo vzduchu strávil až viac ako 25 hodín bez prerušenia pri prekonaní 7-8 tisíc kilometrov. Dron pracuje v plne automatickom režime, teda pri štarte a pristátí nepotrebuje pomoc pozemného riadiaceho centra, spoľahlivej prevádzke napomáhajú aj tri systémy autopilota. Má maximálnu nosnosť 1 500 kilogramov, môže dosiahnuť rýchlosť až 360 km/h a môže sa zdvihnúť do extra výšok: od 10 000 do 12 000 metrov.

Drony začali testovať vo vzduchu už v roku 2019 a prvé exempláre boli dodané tureckej armáde vlani v auguste, ale v minulotýždňovom oznámení sa uvádza, že pomocou Akinci teraz prvýkrát testujú svoju schopnosť ničiť vodné ciele. Počas testu dron zhodil bombu z výšky 6 000 metrov na určený cieľ a test bol úspešný aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam. Podľa spoločnosti Baykar sú Akinci, ktoré môžu byť dokonca vybavené protitankovými zbraňami, schopné vykonávať tradičné operácie v rámci bojových lietadiel a sú vhodné na útoky vzduch-zem a vzduch-vzduch.

Súvisiace články