Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Postrach ruských tankov: Ozbrojená ukrajinská bugina
Zdielať na
Video

Postrach ruských tankov: Ozbrojená ukrajinská bugina

Zdroj: Twitter/Abraxas Spa

Dovážané ľahké vozidlá sú vybavené ukrajinským protitankovým raketovým kompletom dlhého dosahu Stugna-P, takže úplne obetujú opancierovanie pre obratnosť a krutú útočnú silu. Sú tiež relatívne lacné.

Ako píše The Drive, vojenské využitie bugín nie je úplne nový nápad. Napríklad armáda Spojených štátov používa od 80. rokov vojenské buginy, na ktorých má umiestnené guľomety, prípadne protitankové systémy. Bugina je navyše stálou súčasťou arzenálu USA, najmä špeciálnych jednotiek – v púšti boli nasadené napríklad ultraľahké zariadenia Polaris Dagor A1, kým Veliteľstvo špeciálnej jednotky (SOCOM) prevádzkuje vozidlá Polaris MRZR Alpha.

Zatiaľ čo sú tieto vozidlá pomerne drahé, Ukrajinci ich sami prerábajú z dovezených bugín, ktoré potom okrem iných podobných systémov vybavujú vlastným systémom riadených protitankových striel (ATGM) Stugna-P. Buginy sú ťažšie identifikovateľné a zvyčajne ide o lacnejšie dovážané vozidlá, ktoré možno efektívne využiť pri výrobe útočnej sily s minimálnymi nákladmi. Vozidlo vybavené ATGM je možné použiť nielen proti obrneným, ale aj proti iným vozidlám a dokonca nepriateľským jednotkám či v prípade potreby aj vrtuľníkom. Mimochodom, bugina je súčasťou arzenálu ukrajinskej armády minimálne od roku 2019.

Ukrajinci používajú niekoľko protitankových systémov, ale Stugna-P je jedným zo skutočne ikonických symbolov súčasnej vojny. Zbraň bol vyvinutá kyjevskou firmou Luč (zaujímavosťou je, že jej navádzacia jednotka je bieloruskej výroby).

Kľúčom k úspechu však nie je len obratná štvorkolka, ktorej sa darí vo väčšine terénov, ale aj samotný ATGM, ktorý sa dá veľmi dynamicky prispôsobiť potrebám: systém je schopný strieľať 130mm a 152mm strely. Hlavica HEAT RK-2S je účinná proti stredne veľkým tankom ako T-90A. Ťažké tanky aj s pancierovaním ERA (výbušné reaktívne pancierovanie) však nie sú problémom pre hlavice RK-2M-K. Systém je možné použiť aj s hlavicami RK-2OF pri útoku na pozície pechoty a ľahké obrnené vozidlá. Skif dokáže použiť všetky štyri typy striel bez potreby akýchkoľvek úprav. Systém navyše disponuje termokamerou pre nočnú prevádzku.

Ako sa uvádza v závere článku, lacné, ale obratné vozidlo v kombinácii s veľkou útočnou silou je veľmi účinným nástrojom proti ruským tankom. Najmä pri použití neočakávaných prepadov (taktika hit-and-run).

Súvisiace články