Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meteorit: Brutálna ruská zbraň na ničenie miest
Zdielať na
Video

Meteorit: Brutálna ruská zbraň na ničenie miest

Zdroj: wikimedia.commons/Евгений Кель

Z vozidla pôvodne používaného na odstraňovanie mín vystreľujú Rusi obrovské množstvo diaľkovo aktivovaných odmínovacích náloží na obliehané mestá na Ukrajine, hoci tieto zbrane by sa nemali používať na útoky na miestach, kde sa môžu nachádzať civilisti.

Existuje len málo lepších príkladov o stieraní hraníc medzi zbraňovými systémami vo vojne ako ruský Meteorit. Zariadenie vyvinuli ešte Sovieti ako UR-77 a okrem názvu Meteorit sa označuje aj ako drak Gorinics – odkazujúc na známu postavu slovanskej mytológie. Dračia analógia nie je náhodná: Meteorit je v podstate schopný vyhodiť do vzduchu 6 metrov široký pás (evokujúci chrlenie ohňa drakov) na mínových poliach, čím uvoľní cestu obrneným transportérom. Ani obsluha prístroja nie je príliš zložitá: UR-77 je vybavený dvoma 90 metrov dlhými káblami, pomocou ktorých je možné odpáliť nálož vo vzdialenosti pol kilometra. Plastickú trhavinu PVV-7 vážiacu trištvrte tony je možné po zasiahnutí cieľa odpáliť na diaľku stlačením tlačidla. Rázová vlna výbuchu deaktivuje aj protitankové míny v blízkom okolí.

V podstate sa teda bavíme o podpornom mechanizme, no Rusi už nejaký čas používajú UR-77 pri útokoch na ciele v mestách a to nielen na Ukrajine. Táto taktika začala oveľa skôr, počas prvej čečenskej vojny, v ktorej Meteoritom nielen odstraňovali mínové polia a rôzne prekážky, ale aktívne útočili na nepriateľské pozície, uvádza portál 1945.

​Skutočnosť, že toto zariadenie nebolo vyvinuté na tento účel, vidieť aj zo skutočnosti, že neďaleko Grozného Meteorit zabil aj 28 operátorov ruských špeciálnych síl. Inými slovami, nehovoríme o zariadení s najväčšou presnosťou, čo nie je prekvapivé, keďže jeho účelom je čo najrýchlejšie vyčistiť mínové polia, a nie vykonávať vysoko presné zásahy.

Napriek tomu bol UR-77 nasadený na podobný účel v Sýrii, kde ho Asadove sily odpálili v 90-metrových pásmach medzi budovami Damasku, ako je znázornené na nasledujúcom videu.

Mimochodom, UR-77 má od roku 2013 nástupcu UR-07M, ktorý dostal hrubšie pancierovanie a pomocou kábla dokáže vystreliť nálož až do vzdialenosti 1000 metrov. Oficiálne nebolo potvrdené, že táto novšia verzia operuje na Ukrajine, ale viaceré ukrajinské zdroje píšu (tu alebo tu), že Rusi ho na obliehanie používajú.

Meteorit je inak možné vidieť vo viacerých videách a zdá sa, že Rusi príliš netaja, že pomocou UR-77 strieľajú na mestá. Toto video zverejnila ruská propagandistická televízna sieť RT a ukazuje, ako Meteorit útočí na Mariupoľ.

Ako opisuje portál 1945, v zásade je prijateľné útočiť na pozície nepriateľa výbušninami, ale používanie takých zbraní, ktoré dokážu zničiť plochu takmer o veľkosti futbalového ihriska, zvyšuje v obývaných územiach počet civilných obetí. Nasadenie Meteoritu teda (opäť len) potvrdzuje, že tento aspekt ruskú stranu nie veľmi zaujíma.

Meteorit sa však dá ľahko zničiť vďaka slabému pancierovaniu - na základe vizuálnych dôkazov boli na Ukrajine zatiaľ zničené najmenej štyri takéto zariadenia a ďalších deväť (ako je znázornené vo videu vyššie) bolo buď zanechaných, alebo ukoristených ukrajinskou armádou.

Súvisiace články