Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Posádka doslova sedí na sude s pušným prachom: Pre TOTO vybuchuje toľko ruských tankov
Zdielať na
Video

Posádka doslova sedí na sude s pušným prachom: Pre TOTO vybuchuje toľko ruských tankov

Zdroj: Alex Chan Tsz Yuk / ZUMA Wire / IMAGO

Ruské tanky sú malé a ľahké, no tieto výhody majú aj vážnu nevýhodu: ak ich zasiahnu, majú minimálnu šancu na prežitie.

Ukrajinskej armáde sa stále darí likvidovať ruské tanky. Na záberoch zničenej vojenskej techniky v niektorých prípadoch chýba delová veža s kanónom. Namiesto toho je vo vraku tanku viditeľný okrúhly otvor. Vo všetkých prípadoch sa veža odtrhne a odletí na metre ďaleko.

Ako pre Spiegel vysvetlil Ralf Raths, vojenský historik z Tankového múzea v Münsteri, dôvodom je špeciálna konštrukcia ruských tankov. T-72 je najdôležitejší tank ruskej armády. Pôvodný typ pochádza ešte z čias studenej vojny. Odvtedy bol však T-72 niekoľkokrát prerábaný a modernizovaný a slúži dodnes.

V porovnaní s tankami NATO je T-72 malý a ľahký:

váži len niečo málo cez 40 ton, čo je asi o 20 ton menej ako nemecký Leopard 2 alebo americký M1 Abrams.

Na rozdiel od nich T-72 potrebuje iba trojčlennú posádku namiesto štvorčlennej: veliteľa, šoféra a strelca. Vďaka automatickému nabíjaciemu systému nie je na palube potrebný nabíjač.

Zásobník obsahuje 44 kusov tankovej munície. Kým v iných tankoch ju treba dobíjať ručne, automat na to potrebuje menej ako tri sekundy. V porovnaní so staršími sovietskymi tankami je T-72 takmer o 30 palcov plochejší. Sovietski dizajnéri verili, že to sťaží zásah nepriateľa.

Ale táto výhoda je v prípade T-72 aj jej hendikepom. Veliteľ a strelec sedia priamo na munícii vo veži. Ak dôjde k zásahu vozidla, následky sú pre posádku devastujúce:

posádka doslova sedí na sude s pušným prachom

- tvrdí vojenský historik Raths.

Ak sa pri streľbe na T-72 prerazí pancier, všetka munícia môže explodovať. Výsledkom je, že veža sa odtrhne od tanku aj s kanónom. Posádka má minimálnu šancu na prežitie.

Súvisiace články