Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TOTO je tajná zbraň Ukrajiny, s ktorou Rusi nerátali
Zdielať na
Video

TOTO je tajná zbraň Ukrajiny, s ktorou Rusi nerátali

Zdroj: Narciso Contreras/Anadolu Agency

Hoci medzi odborníkmi neexistuje úplná zhoda v tom, aký mohol byť pôvodný cieľ Ruska pri útoku na Ukrajinu, niet sporu o tom, že nech už mal Vladimir Putin s inváziou akýkoľvek plán, niekde sa stala chyba vo výpočtoch.

Ruskej armáde sa nepodarilo zlomiť ukrajinský odpor ani za dva mesiace a rýchle ukončenie vojny nevyšlo natoľko, že ruské jednotky boli nútené ustúpiť zo severu a severovýchodu Ukrajiny.

Svoju úlohu vo vývoji zohralo viacero faktorov, od pripravenosti a odhodlania ukrajinskej armády cez dodávky zbraní západných krajín až po nízku bojovú morálku ruských vojakov. Okrem nich tu však je ešte jeden faktor, ktorý výrazne zabrzdil ruský postup, a to blato.

Podľa expertov, ktorí sa vyjadrili pre CNBC, keď sa spustil útok 24. februára, ruské vojenské veliteľstvo zrejme nepredpokladalo, že takmer neprejazdné cesty výrazne spomalia inváziu. Je to zvláštne už len preto, že tento jav, ktorý dokonca dostal aj zvláštne pomenovanie, pozná väčšina Rusov: rasputica sa vyskytuje dvakrát do roka, na jar a na jeseň, keď sa nespevnené cesty stávajú neprejazdnými pre silné blato v dôsledku topenia snehu a silných dažďov. Dôležitosť z vojenského hľadiska dobre ilustruje skutočnosť, že tento jav sa často označuje len ako „Generál Bahno“.

Názov nie je náhodný, pretože rasputica pomáhala Rusom v mnohých vojnách v histórii:

zlomila postup Napoleonových armád rovnako ako mongolskú invázia do Novgorodu v 13. storočí, ale nepriechodné cesty zohrali kľúčovú úlohu aj Hitlerovej ceste, ktorý nikdy nedokázal obsadiť Moskvu.

​Podľa vojenských expertov bola rasputica najmä na severe vážnou prekážkou pre ruské jednotky, ktoré podľa videí a fotografií zverejnených na internete často za sebou nechávali vozidlá uviaznuté v blate. Podľa odborníka väčšina ruských vojenských vozidiel by si síce s blatom poradila, no neprekonateľným problémom pre nich bolo, že konvoje, často dlhé niekoľko kilometrov, využívali rovnakú trasu.

Situácia podľa experta na zahraničnú politiku Maximiliána Hessa vyvoláva množstvo otáznikov. „Rusi robia vojenské cvičenia a okupujú cudziu krajinu už takmer desaťročie a stále nerozmýšľajú alebo nemajú správnu organizáciu, aby umiestnili správne jednotky na správne miesto a vysporiadali sa s niečím, o čom dobre vedia doslova tristo rokov, že to spôsobuje problémy, “povedal Hess.

Ruské ministerstvo obrany 24. marca oznámilo, že prvá fáza „vojenskej operácie“ na Ukrajine je z veľkej časti ukončená a druhá fáza sa zameria na oslobodenie Donbasu. V súlade s tým do polovice apríla ruské jednotky úplne opustili severnú a severovýchodnú časť Ukrajiny a jednotky boli pod velením generála Alexandra Dvornikova presunuté na odtrhnuté územia.

Súvisiace články