Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TOTO sa ukrýva v najhlbších miestach svetových morí a oceánov
Zdielať na
Video

TOTO sa ukrýva v najhlbších miestach svetových morí a oceánov

Zdroj: Youtube/MetaBallStudios

Najhlbší bod, do ktorého kedy potápač zostúpil, je 332,35 metra a najhlbšie potopeným vrakom lode je USS Johnston, ktorý leží viac ako 6 400 metrov pod povrchom vo Filipínskej priekope.

Dňa 25. októbra 1944, sa jedna z vojnových lodí amerického námorníctva USS Johnston (DD-557), preslávila svojou účasťou na obrane eskadry amerických eskortných lietadlových lodí pred oveľa silnejším japonským Stredným zväzom v bitke pri ostrove Samar. V nerovnej bitke, ktorá je považovaná za najväčšiu námornú bitku druhej svetovej vojny, bola loď napriek intenzívnym útokom Johnstonovej posádky čoskoro zasiahnutá smrteľnými zásahmi. O 9:45 kapitán E. Evans nariadil všetkým, aby opustili palubu. O dvadsať minút neskôr torpédoborec USS Johnston pohltila voda a z jej 327 posádky prežilo len 141 námorníkov.

Loď, ako sa ukázalo, sa po svojom zániku potopila veľmi hlboko a zastavila až v hĺbke 6 468 metrov. Vrak identifikoval americký podmorský prieskumník Victor Vescovo v marci 2021 a presné analýzy odhalili, že sa nenachádzal v predtým predpokladanej hĺbke 6 220 metrov, ale oveľa hlbšie. Johnston je najhlbšie potopený vrak lode, aký bol kedy objavený, o 62 percent hlbšie ako Titanic, no stále bližšie k povrchu ako bod, ktorý 23. januára 1960 dosiahol batyskafom Trieste Jacques Piccard a Don Walsh.

V animácii MetaBallStudio môžete sledovať porovnanie hĺbok oceánov.

Súvisiace články