Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Sonda NASA letí k asteroidu: Prvá misia na ochranu Zeme
Zdielať na
Tech

Sonda NASA letí k asteroidu: Prvá misia na ochranu Zeme

Zdroj: FreePik

NASA pred dvoma rokmi úspešne nasmerovala sondu na asteroid Dimorphos a teraz sa bližšie pozerá na zvyšky tejto vesmírnej skaly.

Obrovský asteroid s názvom 2024 ON, veľký asi ako mrakodrap, preletel v septembri. Asteroid sa priblížil k Zemi na vzdialenosť približne milión kilometrov - čo je menej ako trojnásobok vzdialenosti Mesiaca - a na astronomické pomery bol veľmi blízko.

Nebeské teleso, nazvané 2024 ON, síce nemalo rozmery, ktoré by mohli zabiť planétu, ale bolo dostatočne veľké na to, aby zničilo celú krajinu a spôsobilo katastrofálnu globálnu zmenu klímy, ak by narazilo do Zeme. Znepokojujúce bolo, že bol objavený pred necelými dvoma mesiacmi, takže bolo málo času na to, aby sme niečo urobili a zabránili nárazu, ak by smeroval priamo k nám.

Ale pokusy sa už robia. Veľký asteroid, ktorý narazí do našej planéty, nie je len scenárom v hollywoodskych filmoch - za 4,5 miliardy rokov histórie Zeme do nej narazil už viac ako tri miliónkrát. Azda najznámejší bol 180 km široký asteroid, ktorý pred 66 miliónmi rokov ukončil éru dinosaurov.

V roku 2022 NASA zámerne vyslala sondu do 151 metrov širokého asteroidu, aby zistila, či by sa dal odkloniť zo svojej dráhy, ak by náhodou smeroval k nám. Úlomky hornín zo zámerného nárazu Dimorphosu a sondy DART by mohli v roku 2055 vytvoriť prvý človekom vytvorený meteorický dážď Dimorphidy.

Teraz bola k cieľovej vesmírnej skale vypustená sonda. Sonda s veľkosťou približne ako auto, nazvaná Hera, smeruje k cieľu vzdialenému 195 miliónov kilometrov od Zeme a po príchode začne dôkladný výskum. Hera, ktorú vypustila Európska vesmírna agentúra (ESA), je prvou misiou na ochranu planéty, ktorá má posúdiť, či je možné budúce asteroidy odkloniť od ich kolíznych dráh so Zemou.

Hera je navrhnutá tak, aby poskytla podrobnú analýzu, ktorá sa potom môže rozvinúť do stratégie ochrany planéty. Okrem 11 palubných prístrojov umiestni na obežnú dráhu okolo sústavy asteroidov dva mikrosatelity. Ich misia sa skončí pristátím oboch sond na povrchu Dimorphosu pripomínajúcom úlomky, čo, dúfajme, poskytne ďalšie podrobnosti o jeho zložení.

„Hera zhromaždí údaje, ktoré potrebujeme na to, aby sa z kinetického efektu stala dobre pochopiteľná a reprodukovateľná technika, na ktorú sa raz budeme môcť všetci spoľahnúť,“

- povedal generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry Josef Aschbacher.

Úspech zrážky Dimorphosu s vesmírnou sondou DART bol najväčším úspechom inžinierov zapojených do programu a tí si tento moment užívali:

Súvisiace články