Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
NASA vypustila na Zem meteorický roj: Prilietajú prvé časti
Zdielať na

NASA vypustila na Zem meteorický roj: Prilietajú prvé časti

Zdroj: FreePik

Toto sa stať nemalo, je to prvýkrát v histórii, čo ľudstvo niečo také spôsobilo.

Meteorické roje sa zvyčajne pozorujú, keď Zem prechádza cez oblak trosiek kométy alebo asteroidu, ako napríklad Perzeidy v auguste alebo Geminidy v decembri, ktoré na oblohe vytvárajú veľkolepý „hviezdny dážď“.

Tieto záblesky možno pozorovať každú minútu, ale drobné častice zhoria v atmosfére a nepoškodia povrch Zeme. Roje vznikajú počas kozmických zrážok, ale teraz NASA vytvorila niečo veľmi podobné.

Prvýkrát v histórii sa vďaka misii DART podarilo vytvoriť umelý meteorický roj. Cieľom bolo odkloniť asteroid a využiť získané skúsenosti na pomoc budúcemu programu na ochranu Zeme.

Počas misie v roku 2022 sonda DART cielene narazila do malej planétky Dimorphos, ktorá patrí do sústavy asteroidov Didymos. Náraz spôsobil zmenu dráhy planétky Dimorphos, vďaka čomu bola misia úspešná.

Sonda veľkosti približne auta, ktorá narazila do skaly s priemerom 150 metrov, odtrhla z povrchu planétky veľké množstvo úlomkov, ktoré budú križovať dráhy Marsu a potom Zeme. Rýchlejšie častice by sa na našu planétu mohli dostať už za sedem rokov, ale pomalším časticiam to bude trvať desaťročia.

„Naše výsledky naznačujú, že tieto meteory, známe ako dimorfidy, bude pomerne ľahké identifikovať, vyskytujú sa najmä v máji, sú to pomaly sa pohybujúce meteory a sú pozorovateľné najmä z južnej pologule. Ak sa tak stane, mohli by sme byť svedkami prvého meteorického roja vytvoreného človekom.“

- uviedol odborník z Milánskej univerzity Dr. Peña-Asensio pre IFLScience.

 

Súvisiace články