Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V Číne vypálili tehly na stavbu základne na Mesiaci
Zdielať na

V Číne vypálili tehly na stavbu základne na Mesiaci

Pozrite si tiež archívne video o misii na Mesiac.

Jednou z najzaujímavejších - a zároveň najťažších - otázok týkajúcich sa trvalej prítomnosti na Mesiaci je, z čoho sa bude stavať. Jedným z prístupov je výroba stavebných materiálov z mesačnej pôdy, s ktorými Čína experimentuje.

Zatiaľ čo Elon Musk by chcel do štyroch rokov vyslať prvého človeka na Mars, USA a Čína by sa zatiaľ radšej držali menej extravagantného plánu: vybudovať stálu prítomnosť na Mesiaci.

To je veľmi zložitá úloha, pretože najjednoduchší spôsob, ako vybudovať základňu na Mesiaci, je postaviť ju priamo tam a nie dopravou väčšiny materiálov zo Zeme - ale využitím toho, čo je tam k dispozícii.

Najočividnejším riešením je mesačná pôda: výskumníci z Huazhong University of Science and Technology vytvorili simulovanú verziu tejto pôdy do tehál, ktoré budú čoskoro odoslané na vesmírnu stanicu Tiengkung (Nebeský palác) na testovanie, informuje South China Morning Post.

Potom sa vyhodnotí, ako sa budú správať v drsných podmienkach a či sú vhodné na stavbu mesačnej základne. Mesačné tehly budú musieť odolávať mnohým extrémom: žiarenie z vesmíru a extrémne teploty budú predstavovať vážnu výzvu.

Tehly budú na vesmírnu stanicu dopravené misiou nákladnej lode Tianzhou-8, možno už v októbri. Očakáva sa, že testovanie vzoriek potrvá tri roky. Odborník z univerzity pre čínsku štátnu televíziu povedal, že tehly budú „vypálené“ na pevnosť 100 megapascalov, čo je oveľa tvrdšie ako bežný betón. Napriek testu je podľa neho potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či tehly vydržia drsné mesačné podmienky. 

Súvisiace články