Jasno
17°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Praktický návod, aby sa váš telefón v horúčavách neprehrieval
Zdielať na

Praktický návod, aby sa váš telefón v horúčavách neprehrieval

Pozrite si tiež archívne video o závislosti na mobiloch a hrách.

Letá sú čoraz horúcejšie, čo sa ťažšie znáša. Ani naše telefóny však nemajú radi príliš vysoké teploty, preto je dobré okrem ochrany myslieť aj na toto zariadenie, aby sme sa vyhli nepríjemným následkom.

Už minulé leto bolo nepríjemne horúce a meteorológovia predpovedajú podobné podmienky aj na tento rok. A teplo si môže vybrať svoju daň nielen na vás, ale aj na telefóne vo vašom vrecku alebo taške, či dokonca vedľa vás. Ukážeme vám, ako ochrániť svoje zariadenie pred prehriatím.

Jedným z najdôležitejších tipov je chrániť telefón pred priamym slnečným svetlom. Dôvodom je, vysvetľuje SlashGear, že vnútro telefónu je v horúci deň trochu ako vnútro auta. Zachytáva teplo a stáva sa miniatúrnou pecou pre komponenty vo vnútri. Pasívny chladiaci systém telefónu sa v tomto porovnaní správa ako klimatizácia v aute, ale na najnižšom nastavení systému klimatizácie v aute. To znamená, že telefón si dokáže udržať chlad pri bežných teplotách, ale keď je príliš horúco, nedokáže si už poradiť s vonkajšou teplotou.

Ak potrebujete telefón používať vonku na priamom slnku, snažte sa jeho používanie čo najviac obmedziť. Malá rada: možno nie je dobrý nápad tráviť hodiny prezeraním toho, čo ľudia píšu na Facebooku. Ak ste na pláži alebo pri bazéne, položte telefón na tienisté miesto, ale nezakrývajte ho uterákom alebo dekou, pretože tak sa okolo telefónu vytvára viac tepla. A keď ste v aute, neodkladajte telefón na palubnú dosku, najmä ak používate navigáciu GPS, pretože to môže vytvárať veľa tepla.

Ak je horúco, vyhnite sa nabíjaniu telefónu, ak je to možné. Nabíjanie telefónu samo o sebe generuje teplo a pridanie okolitého tepla môže byť pre telefón katastrofálne. Pred nabíjaním preto počkajte, kým sa obaja nenachádzate na chladnejšom mieste.

Jediná vec, ktorá je horšia ako nabíjanie káblom, je bezdrôtové nabíjanie. To totiž nie je príliš účinné. Približne 20-50 percent použitej energie sa stráca medzi nabíjacou podložkou a telefónom a uvoľnená energia sa mení presne na to, čomu sa snažíme vyhnúť: na teplo. Jedným z najhorších možných scenárov je nabíjanie telefónu v aute. Väčšina najlepších držiakov telefónov do auta má zabudované bezdrôtové nabíjacie podložky, takže ak takúto podložku používate, uistite sa, že sú možnosti bezdrôtového nabíjania vypnuté skôr, ako telefón položíte. A, samozrejme, nezapájajte ho ani do káblovej nabíjačky, upozorňuje SlashGear.

Keď je horúco, treba mať na pamäti aj to, že s telefónom môžete vykonávať množstvo činností, ktoré pekne generujú teplo. Patria sem moderné hry, ktoré môžu byť pre procesor veľmi náročné, najmä ak zahŕňajú veľa pohybu. Úprava videa, lokálne úlohy s umelou inteligenciou, streamovanie videí vo vysokom rozlíšení a dokonca aj dlhodobé používanie fotoaparátu sú činnosti, pri ktorých sa môžu zapotiť aj tie najpokročilejšie špičkové telefóny. Nehovoriac o tom, že takéto úlohy môžu rýchlo vybiť batériu.

Problémom, ktorý sa oplatí riešiť, je aj jas telefónu. Telefóny s automatickým jasom sú na priamom slnečnom svetle predvolene nastavené na plný jas, aby ste lepšie videli na obrazovku, ale nezabúdajte, že displej je jedným z najväčších spotrebiteľov energie v smartfóne alebo tablete. Napájanie všetkých pixelov môže telefón zahrievať, čo môže v horúcom počasí opäť viesť k prehriatiu. Z tohto dôvodu sa snažte udržať jas čo najnižší, alebo ak je jas vysoký, obmedzte používanie telefónu na minimum.

Nakoniec, ak spozorujete akékoľvek príznaky prehrievania telefónu, presuňte ho na chladné miesto, ale ako je uvedené vyššie, nezakrývajte ho. V interiéri ho umiestnite pred vetrací otvor alebo ventilátor. Ak je telefón v puzdre, odstráňte ho, aby ste umožnili vetranie zo všetkých strán. Oplatí sa zavrieť všetky spustené aplikácie, zapnúť režim Lietadlo a dokonca nastaviť režim slabej batérie.

Súvisiace články