Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stavia sa najväčšia slnečná elektráreň sveta na mori
Zdielať na

Stavia sa najväčšia slnečná elektráreň sveta na mori

Zdroj: Solar Duck

Spoločnosť Solar Duck inštaluje pri západnom pobreží Holandska solárnu elektráreň s výkonom 5 MW.

Začali sa práce na návrhu a výstavbe najväčšej plávajúcej solárnej elektrárne na svete, informuje Interesting Engineering.

Plávajúce solárne farmy na mori sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie. Na pevnine je na tento účel k dispozícii len obmedzené množstvo pôdy a plocha jazier a riek, ktorú možno využiť na takéto účely, je veľmi obmedzená. Aj keď inštalácia solárnych panelov nad kanálmi v oblastiach, kde je už teraz málo vody, je životaschopná myšlienka, aby sa znížilo vyparovanie, celková plocha vodných plôch predstavuje len 0,2 percent povrchu Zeme.

Preto sa holandská solárna kačica vydala smerom k moriam. V oblastiach ako Karibik, Japonsko, Južná Kórea a Omán svieti veľa slnka a vietor takmer vôbec nefúka. Preto tu existuje veľký potenciál na inštaláciu solárnych elektrární na hladine morí, ktoré by mohli pomôcť znížiť závislosť krajín od plynu a emisií uhlíka.

Projekt Solar Duck s výkonom 5 MW bude stáť približne 8,4 milióna eur.

Pred začatím výstavby konzorcium Nautical SUNRISE, ktoré bolo vytvorené na realizáciu projektu, vykonáva rozsiahlu štúdiu. Tá zahŕňa stabilitu a spoľahlivosť takejto farmy a možnosti jej budúceho rozšírenia. V prípade dobrých výsledkov by sa neskôr mohlo uvažovať o výstavbe gigawattovej elektrárne.

Zatiaľ neboli poskytnuté žiadne informácie o tom, kedy by elektráreň mohla začať s produkciou.

Súvisiace články