Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Privítajte najlepšiu umelú inteligenciu sveta: Google Gemini Ultra 1.0
Zdielať na

Privítajte najlepšiu umelú inteligenciu sveta: Google Gemini Ultra 1.0

Zdroj: FreePik

V decembri spoločnosť Google predstavila svoj ďalší veľký jazykový model Gemini a teraz bola vydaná jeho najpokročilejšia verzia Ultra. Spoločnosť tvrdí, že je to prvý softvér, ktorý v teste MMLU, ktorý obsahuje otázky z matematiky, fyziky, histórie a etiky, prekonal ľudských expertov.

Preteky o veľké jazykové modely alebo LLM pokračujú, a hoci spoločnosť OpenAI, ktorá vyvinula ChatGPT, nastavuje latku čoraz vyššie, zdá sa, že Google preberá vedenie. Najzaujímavejšou vlastnosťou nového modelu Gemini od spoločnosti Google, je to, že je od základu navrhnutý ako multimodálny, čo znamená, že dokáže pracovať a spolupracovať nielen s textom, ale aj s videom, obrázkami, zvukom a programovým kódom. Hoci vyhľadávací gigant v jednom zo svojich propagačných videí zveličil schopnosti systému, verzia Gemini Pro je výrazným zlepšením.

Teraz však prišiel jeho väčší brat, Ultra, a v komplexnom teste je ešte šikovnejší ako ľudskí experti.

Podľa oznámenia spoločnosti Google je to prvýkrát, čo sa to niekomu podarilo, a na webovej stránke testu MMLU (Massive Multitask Language Understanding) sa skutočne uvádza, že Gemini Ultra dopadol najlepšie. Tento porovnávací test testuje modely nielen vo vede, ale aj v spoločenských vedách a ďalších oblastiach, od jednoduchých problémov až po profesionálnu úroveň.

To však nie je skutočný krok vpred. Zo slov generálneho riaditeľa spoločnosti Google Sundara Pichaia vyplýva, že po cloudových technológiách bude novým leitmotívom produktov spoločnosti umelá inteligencia (AI); to, čo bolo sľúbené na vývojárskej konferencii na jar minulého roka, sa plní. Na začiatok sa mení doterajší názov ich chatbota na Bardot Gemini. V systéme Android vytvárajú aplikáciu AI s rovnakým názvom; v systéme iOS z nejakého dôvodu presúvajú tieto schopnosti do známej aplikácie Google. Každý, kto bude chcieť experimentovať s možnosťami Ultra, napríklad fotografovať, vylepšovať kód alebo sa pripravovať na pracovný pohovor, si bude musieť predplatiť Gemini Professional, ktorý bude k dispozícii vo verzii prémiového balíka Google One s umelou inteligenciou za približne 20 dolárov mesačne. To všetko v štyridsiatich jazykoch, v stopäťdesiatich krajinách, zrejme podľa osvedčenej stratégie.

Samozrejme, ani konkurenti nespia na vavrínoch: OpenAI sa zameriava na softvér, ktorý koná, kliká a roluje sa za nás, a Apple nielenže vypúšťa niekoľko vývojov založených na AI, ale minulý rok kúpil aj dva a pol tucta spoločností s AI. Čo presne bude Gemini Ultra robiť, sa ukáže v najbližších týždňoch, ale už teraz to vyzerá, že sa urýchli konkurencia v tejto oblasti. 

Súvisiace články