Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Čína začne o pár rokov s masovou výrobou humanoidov
Zdielať na

Čína začne o pár rokov s masovou výrobou humanoidov

Zdroj: FreePik

Čínska vláda zverejnila 2. novembra svoju najnovšiu publikáciu o vývoji humanoidných robotov.

Budúcnosť hospodárskeho rozvoja Číny môže podľa čínskej vlády do veľkej miery závisieť od vývoja humanoidných robotov, aspoň podľa metodickej publikácie, ktorú pred niekoľkými dňami vydalo ministerstvo priemyslu a informačných technológií. V dokumente sa uvádzajú kroky, ktoré by mali priemyselné subjekty podniknúť na urýchlenie robotizácie a zlepšenie vývoja humanoidov, čo by im mohlo pomôcť nielen dobehnúť ostatné krajiny vo vývoji humanoidov, ale ich aj predbehnúť v konkurencii.

V Číne, ako aj v mnohých iných častiach sveta, sa hlavné využitie strojov s humanoidným vzhľadom vidí v priemyselnom prostredí, pri nebezpečných prácach a pri pomoci v domácnosti, teda v zamestnaniach, kde by roboty buď vyplnili nedostatok pracovnej sily, alebo chránili fyzickú integritu ľudských pracovníkov, alebo by oslobodili ľudských pracovníkov od nepohodlia pri opakujúcich sa úlohách.

Môže tu byť aj motív zisku, keďže stroje môžu pracovať nepretržite bez únavy, chorôb alebo iných prekážok, hoci zložitosť výroby robotov podobných človeku, ktoré dokážu stabilne pracovať, chodiť a zvládať chaotické prostredie, môže ich nákup predražiť. V súčasnosti sa aj najpokročilejší humanoidi pohybujú v porovnaní so svojimi ľudskými náprotivkami relatívne pomaly, takže úplné nahradenie ľudí robotmi pravdepodobne ešte niekoľko rokov nebude predstavovať hrozbu pre pracovnú silu väčšiny spoločností.

Čínska vláda má však záujem zmeniť súčasný stav zamestnávania humanoidov, aby čoskoro mohli zohrávať oveľa väčšiu úlohu pri dosahovaní hospodárskeho rastu. Ministerstvo priemyslu a informačných technológií (MIIT) stanovilo pre výrobcov robotov cieľ dosiahnuť masovú výrobu humanoidov do roku 2025 a medzinárodnú úroveň do roku 2027, pričom sa okrem hardvéru zameriava aj na vývoj softvéru, najmä v oblasti robotických mozgov, umelej inteligencie a veľkých jazykových modelov.

Humanoidi, podobne ako v Spojených štátoch a Japonsku, sa v posledných rokoch objavili v Číne v rôznych oblastiach, ale mnohé spoločnosti vytvárajú humanoidné stroje skôr na zábavu než na konkrétne praktické úlohy. Na augustovej výstave World Robot Expo v Pekingu spoločnosti predstavili širokú škálu strojov, od robotických básnikov po robotické pandy a robotické hlavy s realistickou mimikou tváre, vrátane humanoida od spoločnosti Xiaomi a univerzálneho robota od spoločnosti Dreame Technology a jej spoločníka - robotického psa, ktorý by sa v budúcnosti mohol stať každodenným spoločníkom ľudí, ak sa plán čínskej vlády uskutoční.

Súvisiace články