Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vesmírny teleskop ESA našiel pol milióna nových hviezd
Zdielať na
Tech

Vesmírny teleskop ESA našiel pol milióna nových hviezd

Zdroj: FreePik

Teleskop Gaia identifikoval približne 500 tisíc doteraz neznámych hviezd a zmapoval dráhy približne 150 tisíc asteroidov v slnečnej sústave.

Európska vesmírna agentúra spustila vesmírny teleskop Gaia takmer pred desiatimi rokmi, v decembri 2013, s hlavným cieľom poskytnúť presnejšiu trojrozmernú mapu Mliečnej dráhy a jej okolia než kedykoľvek predtým. Prístroj umiestnený na libračnom bode Lagrange 2, 1,5 milióna kilometrov od Zeme, doteraz pozoroval približne 1,8 miliardy hviezd a iných vesmírnych objektov, ako sú asteroidy, kométy a kvazary, a teraz odhalili jeho novú schopnosť.

Výskumníci použili Gaiu na zameranie Omega Centauri, jednej z najväčších hviezdnych kopúl v Mliečnej dráhe, vzdialenej od Zeme 15 800 svetelných rokov, ktorá obsahuje približne 10 miliónov hviezd a je mimoriadne náročná na pozorovanie kvôli svojej hustote, uvádza Live Science.

Operátori vesmírneho teleskopu Gaia použili špeciálnu techniku na snímanie väčšej plochy teleskopu namiesto zamerania sa na jednotlivé hviezdy a podarilo sa im lokalizovať 526 587 hviezd, ktoré sú príliš blízko pri sebe na to, aby sa dali pozorovať tradičným spôsobom. Výsledky prekvapili vedcov vrátane Katji Weingrill, hlavnej autorky publikácie o tomto objave, ktorá uviedla, že si nikdy nepredstavovala, že tento osobitný spôsob pozorovania Gaia sa niekedy použije na vedecké účely.

 

Nové údaje pomohli vedcom určiť pohyby 156 823 asteroidov, ktoré obiehajú okolo Slnečnej sústavy, a identifikovať 381 možných kvazarí, ktoré možno pozorovať pomocou gravitačnej šošovky.

Cieľom projektu Gaia s rozpočtom približne 740 miliónov EUR je pozorovať polohy, vzdialenosti a pohyby hviezd presnejšie ako kedykoľvek predtým, čo umožní vytvoriť veľmi podrobnú mapu Mliečnej dráhy. Počas prvých piatich rokov misie bude teleskop pozorovať každý cieľ celkovo 70-krát, vrátane merania ich jasnosti, teploty, gravitácie a zloženia.

V súčasnosti je naplánovaná prevádzka teleskopu minimálne do roku 2025 a vedci očakávajú, že na základe údajov Gaia budú môcť určiť vek Mliečnej cesty a polohu jej stredu oveľa presnejšie ako doteraz.

Súvisiace články