Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Chcete mať Mars ako na dlani? Nech sa páči!
Zdielať na
Video

Chcete mať Mars ako na dlani? Nech sa páči!

Zdroj: FreePik

Na videu Európskej vesmírnej agentúry je mimoriadne detailne zobrazená oblasť Noctis Labyrinth na hranici Valles Marineris, najväčšieho kaňonu v Slnečnej sústave.

V roku 2021 Henrik Hargitai uverejnil vreckový atlas Marsu, databázu obsahujúcu rozsiahle geografické informácie o rôznych oblastiach planéty. Atlas je ako cestovný bedeker, pretože zobrazuje marťanské útvary podobne ako atlasy pozemské. Na jar tohto roku NASA aj Caltech zverejnili podrobnú mapu najznámejších lokalít, ktorá vychádza zo snímok urobených sondou Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Okrem toho sa mnohé zaujímavé oblastí Marsu podarilo vidieť zblízka vďaka snímkam zhotoveným marsovskými rovermi, ale skutočne podrobné mapovanie povrchu planéty s rozlohou 144 400 000 km2 ešte zďaleka nie je dokončené.

Vizualizácia Európskej vesmírnej agentúry nám teraz ukazuje ďalší pohľad zblízka na kaňon, ktorý sme doteraz videli najmä čiernobielo alebo farebne, ale na statických snímkach: Noctis Labyrinth, teda Nočný labyrint. Labyrint sa nachádza na hranici veľkého kaňonu Valles Marineris, ktorý sa tiahne v dĺžke približne 4 500 km, kde hlboké údolia medzi skalnými stenami pretínajú krajinu v dĺžke viac ako 1 000 km. Ďalšou oblasťou, ktorá hraničí s labyrintom Noctis, je sopečná oblasť Tharsis a aktívna sopečná činnosť tu čiastočne formovala krajinu labyrintu. Náhorná plošina miestami stratila veľkú časť svojej nadmorskej výšky a nachádza sa v nej až šesť kilometrov hlboká depresia, ako aj zosuvné prvky.

Video je založené na záberoch z prvej európskej sondy Mars Express, ktorá pristála na planéte v roku 2003. Na vytvorenie trojrozmernej krajiny sa použilo celkovo osem snímok zachytených počas obehu okolo Marsu, ktoré boli doplnené topografickými údajmi. Prvých niekoľko sekúnd videa vychádza z nedávno zverejnenej mozaiky, ktorú ESA uverejnila pri príležitosti 20. výročia orbitálnej sondy. Snímky v tejto mozaike boli zhotovené zo vzdialenosti 4 000 - 10 000 km od povrchu namiesto obvyklých 300 km, a preto mohli zobraziť širšiu oblasť.

Kamera HRSC, ktorá snímky zachytáva, je schopná robiť farebné snímky, ale snímky boli aj dodatočne kolorované zvýraznením rôznych zložiek.

Súvisiace články