Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto vyzerá Rolls-Royce Phantom, keď si  ho do parády vezme módna návrhárka
Zdielať na
Tech

Takto vyzerá Rolls-Royce Phantom, keď si  ho do parády vezme módna návrhárka

Zdroj: Rolls-Royce Motor Cars

Možno ani netušíte, kto je Iris van Herpen. Nevideli ste ju v televízii, nekričí na vás z titulkov ani videí, ale holandská návrhárka, ktorá vytvára oblečenie na zákazku, je významnou členkou parížskej módnej scény a už roky spolupracuje s Rolls-Royce na tomto Phantome.

​Technológie čerpané zo sveta módy boli použité na to, aby jedinečný Rolls-Royce Phantom dokonale ladil s kolekciou Syntopia Iris van Herpen, ktorá bola uvedená na trh v roku 2018. Návrhárka spolupracovala s britským výrobcom luxusných automobilov štyri roky, výsledkom čoho je Phantom, ktorý bol navrhnutý do posledného detailu.

Automobil je výsledkom dlhého tvorivého procesu.

Na vytvorenie jeho žiarivého fialového lesku vyvinula spoločnosť Bespoke špeciálne pre tento automobil farbu Liquid Noir, ktorá vychádza z najtmavšieho odtieňa čiernej farby značky. Ten je následne pokrytý zrkadlovým pigmentom, ktorý z rôznych uhlov pohľadu dodáva karosérii odtiene fialovej, modrej, karmínovej a zlatej. Na konci niekoľkomesačného procesu boli spokojní až s farbou, ktorá bola finalizovaná po viac ako tritisíc hodinách testovania.

​Jeho najvýraznejším prvkom je motív vlny na kapote, ktorý sa opakuje na mnohých miestach v kolekcii Herpen a v interiéri luxusnej limuzíny. Niektoré prvky kabíny vytvorili v Goodwoode starší remeselníci spoločnosti Rolls-Royce v spolupráci s tímom Iris van Herpen, zatiaľ čo iné boli vyrobené v amsterdamskom ateliéri návrhárky, rovnako ako odevy na mieru.

Interiér s hviezdnou oblohou dostal úplne novú podobu.

Ručne vyrobený prvok je vyrobený z jediného kusu čistej kože a dostal názov Weaving Water Starlight Headliner. Bol starostlivo vyberaný z tisícov kožených plátov, aby bol bez jedinej chybičky. Trojrozmerný vzor je vyrobený zo 162 kusov jemnej sklenenej organzy a okvetné lístky vytvoril v centrále Rolls-Royce tím Irid van Herpen za takmer 300 hodín. Pasažierov osvetľuje takmer 1 000 hviezdičiek, z ktorých 187 bolo umiestnených ručne a ich osvetlenie sa postupne rozsvecuje, aby vytvorilo pocit pohybu. Výroba kompletného obloženia strechy trvala celkovo sedemsto hodín.

Vo vlnení pokračuje aj galéria prístrojovej dosky po celej šírke, kde dizajnérsky tím vytvoril aj vzor 85 okvetných lístkov. Tento prvok, vyrobený tradičnými technikami haute couture, bol dokončený za šesťdesiat hodín.

Osobitné úsilie bolo vynaložené aj na vytvorenie vône interiéru, ktorá dopĺňa vôňu použitých materiálov.

Hlavnou vôňou je cédrové drevo, po ktorom nasledujú tóny konvalinky a kože, potom patagónskej ruže a náznak citróna. Mechanizmus na dávkovanie parfumu na palube je umiestnený v opierkach hlavy a bol testovaný dva roky v rôznych podmienkach, aby sa zabezpečilo, že dodáva správnu vôňu pri všetkých teplotách.

Phantom Syntopia je viac umeleckým dielom ako automobilom. Spoločnosť Rolls-Royce vyrobila iba jeden exemplár tejto jedinečnej luxusnej limuzíny, ktorý sa v máji stane súčasťou zbierky verného zákazníka.

Súvisiace články