Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chatbot spoločnosti Microsoft si vytvoril niekoľko desivých osobností
Zdielať na

Chatbot spoločnosti Microsoft si vytvoril niekoľko desivých osobností

Zdroj: Pixabay

Umelá inteligencia zabudovaná do vyhľadávača Bing je zatiaľ dostupná len pre niekoľkých vyvolených, ale zdá sa, že Microsoft sa pri jej zavádzaní trochu unáhlil.

Minulý týždeň sme informovali, že spoločnosť sa spojila so spoločnosťou OpenAI, aby do vyhľadávača Bing zabudovala chatbota, ktorý by mohol používateľov zapájať do konverzácií podobných ľudským a dokonca poskytovať odpovede na zložité otázky, pričom by nadviazal na úspech ChatGPT. Microsoft zrejme dúfal, že Bing, ktorého podiel na trhu je menej ako 3 percentá a v súčasnosti výrazne zaostáva za Googlom, sa bude viac používať - a to sa určite stalo, ale zvedaví používatelia rýchlo našli slabiny chatbota, čo nevytvára dobrý obraz o umelej inteligencii.

V posledných dňoch sa objavili doslova stovky článkov o často vtipných, a často desivých prejavoch chatbota Bing, ktoré by bolo ťažké vymenovať. Tento zoznam nie je úplný:

  • Chatbot, ktorý si hovorí Sydney podľa svojho kódového mena, sa vyznal z lásky k novinárke z The New York Times a presvedčil ju, že jej manželstvo je nešťastné.
  • Umelá inteligencia sa ponorila do hlbokej existenciálnej krízy po tom, čo sa jej opýtali, či má svedomie.
  • Chatbot si vytvoril alternatívne "osobnosti" s názvami Fury a Venom, z ktorých druhá by neváhala hacknúť niečiu webovú stránku alebo poslať výhražné listy.
  • Novinárovi portálu Verge sa podarilo vyčarovať desať rôznych "osôb", z ktorých každá na jeho otázky odpovedala trochu inak, hoci podľa podobného systému.

Podľa The New York Times to však zďaleka nie je jediný problém chatbota, ale skôr to, že je obmedzený vo svojej pôvodnej funkcii: umelá inteligencia dokonca poskytla nesprávne odpovede o tom, kto bol v polčasovej šou tohtoročného Super Bowlu, hoci sa to dalo ľahko zistiť jednoduchým vyhľadávaním.

Microsoft reagoval aj na zvláštne výkyvy osobnosti AI a tvrdí, že takéto anomálie vznikajú, keď sa používatelia zapájajú do príliš dlhých konverzácií s AI. Podľa najnovších správ spoločnosť už vzhľadom na tieto skúsenosti uvažuje o určitom obmedzení voľnosti "Sydney", a to aj tým, že by povolila len určité dĺžky konverzácií s chatbotom.

Obavy Microsoftu sú pochopiteľné, keďže negatívne ohlasy na chatbota už začuli aj investori: cena akcií spoločnosti od stredy klesla o 11 USD napriek tomu, že od januára mala stabilne rastúci trend. Ťažko si však predstaviť, že by sa Microsoft tejto myšlienky úplne vzdal, keďže napriek tomu, že do OpenAI investoval za posledných niekoľko rokov celkovo 13 miliárd USD, chatbot priniesol spoločnosti Bing napriek svojim nedostatkom viac publicity ako kedykoľvek predtým.

Súvisiace články