Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dožijeme sa skutočného Terminátora? Zmanipulovali tekutý kov bez dotyku
Zdielať na
Tech

Dožijeme sa skutočného Terminátora? Zmanipulovali tekutý kov bez dotyku

Zdroj: TriStar Pictures

Objav je míľnikom. Kov sa môže pohybovať akýmkoľvek smerom a pri nízkom napätí a jedným magnetom premeniť na jedinečné plávajúce tvary.

Výskumníci z FLEET University of Wollongong (UOW) zistili, že s určitým elektrickým napätím a magnetom je možné meniť tvar kvapalných kovov (na slučky alebo rôzne štvorce) a presúvať ich bez dotyku. Použitý tekutý kov je zliatina gália, india, cínu a galinstanu. Pod vplyvom určitého elektrického napätia sa kvapalný kov zmení na drôt, pretože napätie spôsobí elektrochemickú oxidáciu, ktorá znižuje povrchové napätie kovu ovplyvňujúce smer tvorby kvapôčok. 

Fleet

​Problém bol v tom, že kvapalný prúd sa zvyčajne rozkladá na kvapôčky. Napríklad prúd vody vychádzajúci z kohútika alebo hadice začína v tvare valca, ale rýchlo sa rozpadne na kvapôčky. Príslušný kvapalný kov však bude mať pod vplyvom elektrického napätia vlastnosť podobnú strune. To umožnilo, aby sa tok tekutého kovu premenil na súvislé slučky a iné tvary.

Tieto kvapalné kovové struny sa vytvárajú pod vplyvom malého napätia (asi 1 volt), ale výskumníci tiež zistili, že vo vznikajúcich drôtoch sa nachádza elektrický prúd (až do 70 mA). Ako sa uvádza v tlačovej správe, tím potom urobil prelomový skok inšpirovaný rôznymi sci-fi tvorbami, vrátane robota "T-1000" z filmu Terminátor 2 režiséra Jamesa Camerona. Pokúsili sa bezkontaktne ovládať prúdy tekutých kovov elektromagnetickou indukciou. Podstatou metódy je, že vďaka elektrickému prúdu v kove je možné vyvinúť silu na príslušný materiál použitím magnetického poľa (t. j. elektromagnetickej indukcie - rovnakým základným pohybovým mechanizmom ako u elektromotora). Mäkký, vodivý drôt kvapalného kovu má minimálnu odolnosť voči manipulácii Lorentzovou silou, ktorá pôsobí na magnetické pole. Preto je možné tento drôt ľahko ovládať podľa potrieb a bez priameho kontaktu.

Inými slovami, kombináciou elektromagnetickej indukcie s dynamikou tekutín boli vedci schopní manipulovať kvapalným kovom kontrolovateľným spôsobom, dokonca nezvyčajne jemným.

Objav otvára množstvo nových možností pre vývoj pokročilejších výrobných technológií a vytváranie dynamických elektronických štruktúr, ktoré budú začlenené do predchádzajúcich bezkontaktných technológií (ako akustická manipulácia alebo optické pinzety) a otvoria nové cesty v tejto oblasti. Ako uviedol vedúci tímu:

"Tento výskum je viac ako sci-fi."