Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Takto sa americká stíhačka F-35 zrútila v januári do mora
Zdielať na
Tech

VIDEO: Takto sa americká stíhačka F-35 zrútila v januári do mora

Zdroj: Flickr/Robert Sullivan

Pilota sa našťastie podarilo zachrániť, ale niekoľko ľudí utrpelo zranenia a potopila sa vojenská technika v hodnote 110 miliónov dolárov.

Dňa 24. januára sa stíhacie lietadlo F-35C americkej armády zrútilo do Juhočínskeho mora počas vojenského cvičenia pri pristávaní na lietadlovej lodi USS Carl Vinson. V našom článku sme už písali, že hoci pri nehode bolo zranených niekoľko ľudí, pilot mal šťastie, že bol zachránený, ale zároveň sa stratila vojenská technológia v hodnote 110 miliónov dolárov, o ktorej sa predpokladá, že sa dostane do rúk nepriateľských mocností (Čína alebo Rusko), aby ju dôkladne analyzovali.

Teraz sa objavilo video z nehody z minulého mesiaca, zachytené kamerou na spomínanej USS Carl Vinsonm na ktorej monitor lode zachytáva haváriu. Americké námorníctvo pre CNN potvrdilo, že materiál je skutočný, ale príčina havárie zatiaľ nebola potvrdená. Dodali, že príčina straty lietadla sa stále vyšetruje, rovnako ako to, ako mohli uniknúť nižšie uvedené zábery bez povolenia.

​Zábery zachytávajú dva uhly kamery a je pravdepodobné, že boli zhotovené, keď sa pôvodné video prehrávalo na monitore - to znamená po incidente. Jeden uhol kamery ukazuje, že lietadlo sa vznieti a rotuje pri pristátí, zatiaľ čo druhý ukazuje, ako sa F-35 rúti do vĺn. Je tiež počuť, že keď sa lietadlo priblížilo k lodi, posádka sa snažila varovať pilota výkrikmi "Wave off, wave off" - termín používaný, keď je potrebné prerušiť pristávaciu operáciu, urýchliť lietadlo, urobiť kruh a potom sa pokúsiť znova pristáť. Varovanie však mohlo prísť príliš neskoro.

Expert pre CNN uviedol, že stíhačka mala zrejme problémy s ovládaním, keď sa priblížila k USS Carl Vinson. To a samotná nehoda naznačuje, že lietadlo nepoužilo automatický pristávací systém - digitálnu výpomoc, pomocou ktorej robí pilot menej korekcií pri pristátí. Samotný systém je relatívne nový, vyšiel spolu s programom F-35. Na konci záznamu posádka strieka penu na palubu, aby sa zabránilo vážnemu poškodeniu lode - podľa oficiálnej správy nedošlo k takmer žiadnemu poškodeniu materskej lode, ktorá sa dokázala rýchlo vrátiť do normálnej prevádzky.

Ukázalo sa tiež, že prípravy na záchranu vraku sa už začali – podľa odborníkov je prioritou len preto, že lietadlo bolo vybavené najmodernejšou americkou vojenskou technológiou a Washington nechce, aby sa dostala do rúk Číny, ktorá plne kontroluje región. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o incidente vedelo, ale nemá záujem o americké lietadlo.

pic via Flickr/Robert Sullivan