Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
USA majú seriózny problém: Jedna z ich stíhačiek F-35 sa pri pristávaní zrútila do mora
Zdielať na
Tech

USA majú seriózny problém: Jedna z ich stíhačiek F-35 sa pri pristávaní zrútila do mora

Zdroj: MCSN Leon Vonguyen/U.S. Navy

Ak ju nevylovia, Čína alebo Rusko určite urobia, čo môžu, aby získali prístup k tajomstvám súčasnej americkej špičkovej technológie.

Tichomorská flotila americkej armády 24. januára práve vykonávala vojenské cvičenie v Juhočínskom mori, keď sa jedna zo stíhačiek F-35C nešťastným spôsobom zrútila do mora pri pristávaní na lietadlovej lodi USS Carl Vinson. Krátke vyhlásenie amerického námorníctva odhaľuje, že pri havárii sa zranilo sedem námorníkov spolu s pilotom, a hoci sa pilot zachránil, samotné lietadlo momentálne odpočíva na morskom dne.

Pre Američanov je to problém vo viacerých smeroch. F-35C Lightning II je jedným z najdrahších vojenských zariadení, stojí viac ako sto desať miliónov dolárov. Toto je najnovšia verzia piatej generácie stíhacieho bombardéra vyvinutého spoločnosťou Lockheed Martin, ktorá bola upravená až v roku 2019 a prispôsobená špeciálne potrebám námorníctva: stroj dostal zosilnený podvozok a väčšie krídla a jeho dolet bol o niečo dlhší než u predchádzajúcich modelov.

Fotografia lietadla, ktoré sa práve zrútilo, bola zverejnená aj na Twitteri a potvrdila to aj americká armáda.

Spojené štáty americké začali s vývojom nového typu stíhačky v roku 2001, ktorého prvá verzia, F35A, bola nakoniec uvedená na trh v roku 2015. Vývoj bojového lietadla trval takmer 15 rokov a podľa údajov z roku 2017 celkové náklady na program presiahli 400 miliárd dolárov. Je pochopiteľné, že Američania nechcú, aby sa tajomstvá mimoriadne cenného stroja dostali do nesprávnych rúk, je viac než pravdepodobné, že ak by F-35 zostalo hlboko v mori, Čína alebo Rusko by sa ho pokúsili vyloviť a dôkladne analyzovať konštrukciu stroja.

Rusko na to určite má kapacity, keďže podľa Popular Mechanics zo Stredozemného mora v minulosti úspešne vylovili MiG-29 a stíhačku Su-33 z rovnakých dôvodov, pre aké teraz Američania na miesto posielajú svoje záchranné jednotky. Nebude to ani prvá takáto akcia zo strany USA, keďže vlani v novembri spolu s talianskym námorníctvom našli stratenú stíhačku po tom, čo sa jedna zo stíhačiek F-35B britského letectva zrútila do Stredozemného mora. 

Súvisiace články