Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NASA zverejnila fascinujúce snímky najrozmanitejších svetiel vesmíru
Zdielať na
Tech

NASA zverejnila fascinujúce snímky najrozmanitejších svetiel vesmíru

Zdroj: NASA/NRAO/AUI/NSF

Vesmír vyžaruje svetlo alebo energiu v mnohých formách, ale na dôkladné štúdium kozmických objektov a javov potrebujú vedci nástroje, ktoré dokážu vnímať svetlo v celom elektromagnetickom spektre.

Rôzne typy svetla snímané pozemnými a vesmírnymi teleskopmi môžu byť potom reprezentované v rôznych kombináciách - ako to teraz urobila NASA s použitím údajov z röntgenového observatória Chandra a ďalších staníc, aby ukázala, že röntgenové lúče z horúcich a energetických procesov sa vyskytujú v celom vesmíre.

Premenná hviezda R Aquarii napríklad pokrýva hneď niekoľko objektov: bielu trpasličiu hviezdu, ktorá nepretržite žiari pri relatívne nízkej teplote, a veľmi rôznorodého červeného obra. Kým obiehajú okolo seba, biely trpaslík priťahuje na svoj povrch hmotu červeného obra. Časom sa táto látka hromadí a spôsobuje výbuch.

Veľkolepé štruktúry pozorované Hubblovým vesmírnym teleskopom (na obrázku zvýraznené červenou a modrou farbou) naznačujú oveľa staršie erupcie, zatiaľ čo röntgenové údaje observatória Chandra (fialové) ukazujú, že lúč z bieleho trpaslíka dopadá na materiál okolo neho a vytvára rázové vlny, ktoré sa podobajú zvukovým výbuchom nadzvukových lietadiel.

R Aquarii

NASA

​Observatórium Chandra tiež pozorovalo zvyšky supernovy s názvom Cassiopeia A. Tie ukazujú, ako sa prvky explodujúcej hviezdy uvoľňujú do vesmíru. Na fotografii röntgenové lúče ukazujú kremík (červená), síru (žltá), vápnik (zelená) a železo (svetlofialová).

Modrá farba okolo okraja pozostatkov ukazuje, že tlaková vlna výbuchu sa pohybuje smerom von, optický obraz Hubbleovho teleskopu je zobrazený oranžovou farbou a údaje z rádiového teleskopu Karl Jansky VLA sú označené tmavofialovou, modrou a bielou farbou. Podobne ako röntgenové lúče, rádiové vlny môžu preniknúť do hustých oblakov plynu a prachu medzi Zemou a Cassiopeiou A a poskytnúť viac informácií o tejto slávnej hviezdnej explózii.

Cassiopeia A

NRAO / AUI / NSF

​Zhluky galaxií sú najväčšie štruktúry vo vesmíre držané pohromade gravitáciou. V týchto dynamických prostrediach sa okrem jednotlivých galaxií nachádza obrovské množstvo horúceho plynu a tmavej hmoty a správanie zhlukov je často ovplyvnené obrovskou čiernou dierou v jej strede.

V zhluku galaxií Abell 2597 gigantická centrálna supermasívna čierna diera smeruje plyn smerom von a vytvára v ňom bubliny. Kompozitný snímok tohto súboru obsahuje röntgenové lúče Chandra (modrá), optické údaje z Digitized Sky Survey (oranžová) a emisie atómov vodíka zachytené v optickom svetle (červená) observatóriom Las Campanas v Čile.

Abell 2597

NASA

​Ďalšie úžasné obrázky spolu s ich popismi si môžete pozrieť na webovej stránke NASA.

Súvisiace články