Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
BMW chce premeniť auto na pojazdné kino
Zdielať na
Tech

BMW chce premeniť auto na pojazdné kino

Zdroj: BMW

Mníchovská automobilka by rada vytvorila nový štandard pre zábavu a zážitky na zadných sedačkách automobilov.

Automobilka BMW predstavila na práve prebiehajúcom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas hneď niekoľko zaujímavých noviniek, vrátane nového zábavného systému Theatre Screen pre zadné sedačky, ktorý by sa údajne mohol časom objaviť v produkčných modeloch značky.

Základom systému je panoramatická 31-palcová obrazovka s rozlíšením 8K, ktorá je štandardne umiestnená pri stropnici vozidla. Po stlačení tlačidla by však mala elektricky zísť za predné sedačky a vytvoriť tak vzadu malé útulné kino.

BMW

​Obria obrazovka je pritom doplnená o softvér Amazon Fire TV, takže ponúkne rovnaké možnosti, ako akákoľvek televízia s Amazon Fire TV Stick. Plynulé streamovanie filmov, televíznych šou, hudby a podcastov z knižnice Amazon potom na cestách zaisťuje 5G konektivita.

Obrazovka ponúka formáty prehrávania 16:9, 21:9 alebo dokonca aj 32:9 - ovládanie je pritom možné ako prostredníctvom obrazovky, tak prostredníctvom ovládacích panelov umiestnených do zadných dverí. Zážitok z projekcie navyše umocňuje priestorový zvuk integrovaného audio systému Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System.

BMW

​S očakávaným rozvojom autonómnej mobility nie je dôraz automobiliek na zábavné systémy vo vozidlách ničím prekvapivým, väčšina značiek však doteraz vsádzala skôr na menšie obrazovky umiestnené do operadiel predných sedadiel, zatiaľ čo veľké a pohyblivé obrazovky boli dominantou skôr limuzín a rôznych úpravcov.

 Automobilka BMW zatiaľ nespomenula kedy a v akom modeli by sa mohol systém prvýkrát objaviť, je však takmer isté, že by podobná koncepcia skvele zapadla do vozidiel značky Rolls-Royce, ktorá pod BMW patrí. Niektoré špekulácie zo zahraničia navyše naznačujú, že by implementácia tejto technológie nemusela byť zas tak vzdialenou budúcnosťou.