Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predsa nie sú hybridné autá také dobré, ako sme si mysleli?  Výskumníci tvrdia prekvapivé veci
Zdielať na
Tech

Predsa nie sú hybridné autá také dobré, ako sme si mysleli?  Výskumníci tvrdia prekvapivé veci

Zdroj: Pixabay

Objavilo sa zaujímavé zistenie.

Hybridné autá sú podľa všeobecného názoru ekologické a šetrné k životnému prostrediu, a preto sú na zozname želaní motoristov obľúbenejšie ako bežné autá. Vedci však urobili prekvapujúci objav.

V našej krajine sú hybridné vozidlá čoraz populárnejšie. Nedávne testy však podľa denníka Guardian ukázali, že plug-in hybridy vypúšťajú oveľa viac emisií CO2, ako uvádzajú výrobcovia vo svojich oficiálnych meraniach.

Podľa výskumníkov z Technickej univerzity v Grazi plug-in hybridné vozidlá BMW, Renault a Peugeot znečisťujú ovzdušie oveľa viac, ako uvádzajú výrobcovia, najmä BMW radu 3, ktoré vypúšťa viac ako trikrát viac emisií, ako tvrdí oficiálny údaj.

Odporcovia tejto technológie tvrdia, že tieto vozidlá znečisťujú životné prostredie v oveľa väčšej miere, ako sa uvádza v oficiálnych údajoch. Podľa meraní výskumníkov v Grazi vypúšťa BMW radu 3 až 112 gramov oxidu uhličitého na kilometer, čo je viac ako trojnásobok oficiálnej hodnoty 36 gramov. Peugeot 308 v teste prekročil limit výrobcu o 20 percent, zatiaľ čo Renault Megane o 70 percent.

Medzinárodná mimovládna organizácia Transport & Environment poverila výskumníkov z Univerzity v Grazi po tom, čo výsledky meraní v roku 2020 ukázali oveľa vyššie emisie, ako sú oficiálne údaje, najmä keď batéria vozidla nebola nabitá. Najnovšie merania tiež naznačujú, že niektoré nové plug-in hybridné modely stále znečisťujú ovzdušie oveľa viac, ako uvádzajú oficiálne údaje. Transport & Environment tvrdí, že najnovšie merania by mali podnietiť vlády, aby podporovali ľudí v kúpe plne elektrických vozidiel namiesto hybridných automobilov.

Súvisiace články