Veľký omyl o mikrovlnných rúrach bol vyvrátený
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FreePik
Španielski vedci dokázali, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia mikrovlny nezabíjajú baktérie spôsobujúce choroby. V skutočnosti v spotrebičoch našli baktérie, ktorým sa darí v extrémnych podmienkach.
Extrémofily sú organizmy, ktoré sa prispôsobili prostrediu s extrémnymi fyzikálnymi alebo chemickými vlastnosťami, kde by väčšina organizmov okamžite zahynula. Boli nájdené na miestach od zemskej kôry až po antarktický ľad, ale teraz sa našli na oveľa obyčajnejšom mieste: v mikrovlnných rúrach.
Hoci vedci našli mikrobiálne spoločenstvá v rôznych kuchynských spotrebičoch, ako sú umývačky riadu a kávovary, je to prvýkrát, čo skúmali mikrovlnnú rúru vo vzťahu k jej vlastnému mikrobiómu, uvádza Nature. Práca vedcov z univerzity vo Valencii tiež spochybňuje všeobecný názor, že mikrovlnné žiarenie zohrieva a úplne zabíja baktérie spôsobujúce choroby prenášané potravinami, ako sú Escherichia coli a Salmonella.
Alba Iglesias, mikrobiologička z univerzity vo Valencii, spolu s kolegami odobrala vzorky z 30 mikrovlnných rúr. Niektoré z nich sa používali v domácnostiach, iné vo väčších spoločných priestoroch, ako sú kancelárie, a niektoré v laboratóriách, ktoré sa používajú napríklad na ohrievanie chemických roztokov.
Potom sa pokúsili vzorky vypestovať v Petriho miskách a identifikovať rody mikróbov, ktoré v nich rástli. Okrem toho sa na baktériách odobratých z mikrovlnnej rúry vykonalo sekvenovanie DNA s cieľom posúdiť rozmanitosť prítomných baktérií. Výsledky boli publikované vo vedeckom časopise Frontiers in Microbiology.
Celkovo sa zistilo, že v miskách rástlo 101 kmeňov baktérií. Väčšina z nich patrila k rodom Bacillus, Micrococcus a Staphylococcus, ktoré zvyčajne žijú na ľudskej pokožke a povrchoch, s ktorými ľudia prichádzajú často do kontaktu. Baktérie z ľudskej pokožky sa vyskytovali v mikrovlnných rúrach na všetkých troch miestach, ale boli hojnejšie v spotrebičoch v domácich a spoločenských priestoroch.
Vo vzorkách sa našli aj niektoré patogény, ktoré môžu spôsobovať ochorenia prenášané potravinami, napríklad Klebsiella a Brevundimonas. Tie boli vykultivované zo vzoriek odobratých zo spotrebičov v domácnostiach.
Vedci v týchto spotrebičoch našli aj extrémofily, ktoré odolávajú žiareniu, vysokým teplotám a extrémnemu suchu.
Podľa výskumníkov mohli byť tieto konkrétne organizmy evolučne prispôsobené tak, aby znášali opakované vystavenie žiareniu. Domnievajú sa, že by sa dokonca mohli využívať v biotechnológiách. Ďalším poučením zo štúdie však je, že mikrovlnné rúry nie sú čisté a potraviny v nich ohrievané sa môžu kontaminovať patogénmi, ktoré spôsobujú ochorenia ľudí.
;