Skoro jasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
99 percent balenej vody obsahuje karcinogény: Kedy ste ju pili?
Zdielať na
Life

99 percent balenej vody obsahuje karcinogény: Kedy ste ju pili?

Pozrite si tiež archívne video o znečistení podzemných vôd.

Z nedávnej štúdie vody - balenej aj z vodovodu - v 15 krajinách na štyroch kontinentoch vyplynuli alarmujúce zistenia. Večné chemikálie sú v súčasnosti prakticky všadeprítomné, otázkou je, do akej miery.

Chemikálie známe ako večné (PFAS) sú vážnou záťažou pre životné prostredie a vážnou hrozbou pre zdravie - napriek tomu sa čoraz častejšie nachádzajú vo vode z vodovodu a vo fľašiach.

Dobré správy neprináša ani nedávna analýza, v ktorej sa zistilo, že v 15 krajinách (vrátane Európy) sa takmer vo všetkých vzorkách balenej vody nachádzajú kyselina perfluóroktánová (PFOA) a kyselina perfluóroktánsulfónová (PFOS), čo predstavuje viac ako 99 percent z celkového počtu. Obe sú klasifikované ako večné chemikálie.

V rámci výskumu sa skúmala aj voda z vodovodu, v ktorej sa tiež našli PFAS, ale v rôznom množstve. Testy ukázali, že vo vzorkách zo Spojeného kráľovstva boli ich koncentrácie nižšie ako vo vzorkách vody odobratých v Číne - dôležité však je, že v oboch prípadoch boli vo vode prítomné. Malá útecha, ale odborníci tvrdia, že prevarením alebo filtráciou sa dá odstrániť 50 až 90 percent z nich.

„Hoci súčasné hladiny PFAS nepredstavujú vážne zdravotné riziko, na ochranu verejného zdravia je nevyhnutné pokračovať v monitorovaní a regulácii,“ hovorí Stuart Harrad, profesor na Birminghamskej univerzite a spoluautor štúdie uverejnenej v magazíne ACS ES&T Water.

V publikácii sa tiež zdôrazňuje, píše IFL Science, že prírodné minerálne vody už obsahujú vyššie koncentrácie PFAS ako čistené vody. Môže to byť spôsobené tým, že PFAS sú už rozptýlené v prostredí. Tie boli pod zdravotným limitom.

Podľa odborníkov je dôležitá informovanosť spotrebiteľov a pomôcť môže aj používanie rôznych riešení na filtráciu vody. K dispozícii je mnoho metód (napríklad filtračný džbán na vodu), ale v tejto oblasti môžu konať aj vlády. Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sa tieto znečisťujúce látky neuvoľňovali do životného prostredia.

Súvisiace články