Skoro jasno
17°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
10 pracovných pozícií, kde roboty a chatboti čoskoro nahradia ľudí
Zdielať na

10 pracovných pozícií, kde roboty a chatboti čoskoro nahradia ľudí

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako umelá inteligencia pomáha lekárom.

Umelá inteligencia môže prevziať pracovné miesta, ktoré sú ešte dnes zdrojom obživy mnohých ľudí.

Už sa začal proces, v rámci ktorého umelá inteligencia (AI) prevezme od ľudí vysoko platené pracovné miesta a úlohy prinášajúce obživu.

Veľké korporácie, ako napríklad AT&T, British Telecom a HSBC, už začali používať chatboty, čo viedlo k prepúšťaniu v oblasti služieb zákazníkom. Bloomberg a Associated Press tiež používajú AI na automatické generovanie finančných správ a prepustili novinárov pre túto rubriku. V spoločnosti Amazon tiež dochádza k priebežnému prepúšťaniu, odkedy začala automatizovať svoje sklady, ale AI by mohla vziať prácu aj taxikárom, účtovníkom, právnikom, prekladateľom a novinárom.

Nie je tajomstvom, že rýchly rozvoj umelej inteligencie a automatizácie mení trh práce v mnohých odvetviach. Niektoré pracovné miesta by mohli byť čoskoro úplne nahradené.

Chatboti a virtuálni asistenti: Hoci ešte stále existujú určité chyby, chatboti a systémy zákazníckeho servisu založené na umelej inteligencii sú čoraz zručnejší pri spracovaní otázok, sťažností a požiadaviek zákazníkov. Poskytujú tiež rýchle a efektívne odpovede, pričom problémy riešia kedykoľvek počas dňa.

Administratívne práce: Úlohy, ako je manuálne zadávanie údajov alebo administratívne úlohy, sú stále množstvom relatívne dobre platených pracovných miest, ale možno ich ľahko automatizovať pomocou AI a robotiky. Zamestnávateľom je tiež jasné, že algoritmy dokážu spracovať údaje rýchlejšie a presnejšie ako ľudia, a to bez potreby prestávok.

Práca v továrňach a logistike: Fyzická práca, ako napríklad montáž alebo balenie na výrobných linkách, sa už vo veľkej miere robotizuje. V logistických skladoch preberajú prepravu a manipuláciu s výrobkami autonómne vozidlá a roboty.

Účtovnícto: Umelá inteligencia dokáže rovnako rýchlo vykonávať komplexnú analýzu údajov a optimalizačné procesy.

Doprava a logistika: odborníci tvrdia, že vývoj samojazdiacich automobilov a nákladných vozidiel dosiahol štádium, v ktorom by mohli čoskoro prevziať prácu vodičov nákladných vozidiel a iných odborníkov v oblasti dopravy. Vozidlá riadené umelou inteligenciou môžu pracovať nepretržite, čo vedie k vyššej efektívnosti. Spoločnosť Waymo už prevádzkuje plne autonómne vozidlá v niekoľkých mestách USA, čo by mohlo v dlhodobom horizonte viesť k prepúšťaniu vodičov taxislužieb.

Prekladatelia a tlmočníci: pokročilé jazykové modely, ako napríklad Google Translate alebo ChatGPT, ponúkajú čoraz presnejšie preklady a jazykovú analýzu. Hoci pri prekladaní kreatívnych a zložitých textov stále existujú určité problémy, sú vhodné aj na jednoduchšie texty.

Právne úlohy, vypracovanie zmlúv: Umelá inteligencia dokáže v krátkom čase skenovať a analyzovať zložité právne dokumenty a predpisy a dokáže tiež vypracovať návrhy. Môže tiež ľahko vykonávať jednoduché úlohy právneho výskumu, analýzu zmlúv a vypracovanie vzorových dokumentov.

Automatizované články a správy: V súčasnosti dokážu písať jednoduché správy, športové správy, finančné analýzy a iné bežné články. Správy využívajúce štruktúrované údaje (napr. športové výsledky, pohyby na trhu) možno automatizovať rýchlo a efektívne.

Marketing: Niektorí sa domnievajú, že marketingová kampaň, ktorú nevedie človek, by mohla byť čoskoro nielen lacnejšia, ale aj efektívnejšia.

Lekárska diagnostika: Umelá inteligencia dokáže analyzovať lekárske snímky (napr. röntgenové snímky, magnetickú rezonanciu), stanoviť diagnózu a odporučiť liečbu. To sa deje už dnes, a hoci úloha lekárov zostáva dôležitá, inteligentný softvér môže výrazne pomôcť alebo dokonca nahradiť rutinnú diagnostickú činnosť.

Súvisiace články