Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Ako spoznať príznaky otravy kávou? Telo vás varuje
Zdielať na

Ako spoznať príznaky otravy kávou? Telo vás varuje

Zdroj: Flickr

Otrava kávou sa môže vyskytnúť počas skúškového obdobia alebo v stresujúcom pracovnom prostredí a jej príznaky môžu byť život ohrozujúce.

Pitie kávy je súkromnou zábavou aj spoločenskou aktivitou. Je hlboko zakorenené v mnohých kultúrach, ale prestávky na kávu s priateľmi alebo v práci môžu pitie kávy zmeniť na zvyk, ktorý sa takmer nepozorovane môže stať závislosťou. Kofeín blokuje zlúčeninu v mozgu nazývanú adenozín, ktorá spôsobuje pocit únavy. Tento povzbudzujúci účinok je ako krátky výbuch energie, ktorý chcete pociťovať znova a znova. Časom si naň vaše telo zvykne a na dosiahnutie želaného účinku potrebujete čoraz viac kávy, čo však môže skončiť otravou kávou.

Otrava kávou je zriedkavá, ale stáva sa, keď vypijete príliš veľa kofeínu.

Príznaky otravy kávou môžu byť závažné a dokonca život ohrozujúce. Prvým príznakom predávkovania kávou je nervozita. Vieme, že nemáme skutočný dôvod byť nervózni, ale aj tak sme pod veľkým napätím, ktorého sa nevieme zbaviť.

Druhým charakteristickým príznakom je závrat, pretože vysoké hladiny kofeínu spôsobujú stratu rovnováhy. Medzitým sa môže vyskytnúť zrýchlený tep srdca.

Ľudia, ktorí počas skúšok alebo vyčerpávajúcich nočných zmien vypili toľko kávy, že sa u nich vyvinula otrava kofeínom, hlásili nevoľnosť. Telo sa totiž snaží zbaviť prebytočného kofeínu a najjednoduchším spôsobom, ako to urobiť, je nápoj vyvrátiť.

Príliš veľa kofeínu môže spôsobiť aj svalový tras a kŕče a v závažných prípadoch aj duševnú zmätenosť, akútnu úzkosť a záchvaty paniky.

Koľko kofeínu musíte vypiť, aby sa objavili príznaky otravy kávou?

Toxická dávka kofeínu je približne 10 gramov, čo zodpovedá približne 100 šálkam kávy vypitým v krátkom čase. Len málo ľudí sa dostane tak ďaleko, ale už 1-1,5 gramu kofeínu (ekvivalent 10-15 šálok silnej kávy) môže spôsobiť vážne príznaky otravy, najmä ak sa požije rýchlo.

Tolerancia ľudí na kofeín sa môže veľmi líšiť. Niektorí ľudia sa cítia rozrušení alebo im je zle už po jednej alebo dvoch šálkach kávy, zatiaľ čo iní znesú oveľa väčšie množstvo.

Často zabúdam, že kofeín môžu okrem kávy obsahovať aj iné výrobky, ako sú energetické nápoje, nealkoholické nápoje, čokoláda a niektoré lieky. Ak niekto pociťuje uvedené príznaky, najmä po konzumácii veľkého množstva kofeínu, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc.

Súvisiace články