Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Smrteľná huba hrozí epidémiou: Je odolná voči liekom
Zdielať na

Smrteľná huba hrozí epidémiou: Je odolná voči liekom

Zdroj: FreePik

Môže spôsobiť epidémiu horšiu ako koronavírus. Novoobjavená huba je odolná voči liekom.

Bol objavený nový kmeň rýchlo sa šíriacej hubovej infekcie candida auris spôsobujúcej ochorenia, čím sa počet kmeňov tejto huby so 60-percentnou úmrtnosťou zvýšil na šesť. Novoobjavený kmeň je však nebezpečnejší, pretože je geneticky veľmi odlišný od doterajších piatich kmeňov.

Tento kmeň bol objavený ešte v apríli 2023, keď bol muž pozitívne testovaný na hubovú infekciu v singapurskej všeobecnej nemocnici. Prvýkrát bola táto huba identifikovaná u Japonky v roku 2009, v roku 2011 sa objavili prvé prípady v Južnej Kórei a v roku 2013 v Spojených štátoch.

Doktorka Karrie Ko, konzultantka v singapurskej nemocnici a spoluautorka štúdie o tomto hubovom kmeni, bije na poplach v súvislosti s týmto kmeňom a uviedla, že predstavuje veľmi vážne riziko pre verejné zdravie, pretože sa nielen ľahko šíri, ale je vysoko rezistentný voči liekom, môže ľahko spôsobiť vypuknutie epidémie a má vysokú úmrtnosť.

Doktorka Ko uviedla, že najnovší kmeň huby si vyžaduje výrazné zlepšenie kapacít dohľadu na monitorovanie šírenia choroby. Navyše na šírenie stačí dotyk na infikovanom povrchu alebo hygienickom zariadení, takže ak sa nesleduje, môže sa v nemocniciach šíriť rýchlosťou blesku.

Mnohí ľudia môžu infekciu prekonať bez príznakov, ale u iných sa vyskytuje nízky krvný tlak a vyrážky, a je smrteľná najmä pre slabý imunitný systém, preto je úmrtnosť 30 - 60 percent.

Ďalšia globálna pandémia ako epidémia koronavírusov je to posledné, čo potrebujeme, preto sa oplatí venovať pozornosť prevencii, bolo by veľmi dôležité mať tieto infekcie neustále pod dohľadom, aby sme sa vyhli ďalšej svetovej katastrofe.

Ak sa chcete dozvedieť viac o candida auris, kliknite na toto video:

 

Súvisiace články