Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pôda zamrznutá pred pol miliónom rokov sa začala roztápať: Uvoľní smrteľné vírusy?
Zdielať na

Pôda zamrznutá pred pol miliónom rokov sa začala roztápať: Uvoľní smrteľné vírusy?

Zdroj: FreePik

Vedci prepadajú panike v súvislosti s najnovším výskumom.

Vedci vydali varovanie pred záhadným a katastrofickým "faktorom X", ktorý sa uvoľňuje zo zemského permafrostu. V permafroste, ktorý označuje pôdu zamrznutú najmenej dva roky, žijú stovky tisíc neaktívnych druhov mikroorganizmov, ktorých identifikácia zostáva záhadou. Za posledných 50 rokov sa Arktída otepľovala štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta, čo spôsobilo, že teplota permafrostu sa zvýšila približne o -17 stupňov Celzia za desaťročie.

TÁTO ZAMRZNUTÁ PÔDA JE PLNÁ ZÁHADNÝCH MIKRÓBOV, KTORÉ PREŽILI DRSNÉ PODMIENKY A TERAZ SA MÔŽU VPLYVOM VYSOKÝCH TEPLÔT UVOĽNIŤ, ČO MÔŽE SPÔSOBIŤ ĽUDSTVU SMRTEĽNÝ ÚDER.

Niektoré oblasti Sibíri sú zamrznuté už viac ako 650 tisíc rokov a v dôsledku topenia by sa do atmosféry mohli uvoľňovať prastaré materiály. Birgitta Evengard, profesorka infekčných chorôb na univerzite vo švédskom meste Umea, pre Newsweek s obavami uviredla: "Veľa toho ešte nevieme, pretože permafrost študovalo len veľmi málo ľudí."

Kolega dodal, že hlboko v permafroste sa určite nachádzajú mikróby - väčšinou vírusy, ale môžu tam byť aj baktérie -, ktoré tu boli na Zemi ešte pred existenciou jaskynných ľudí.

Vedci sa obávajú, že choroby považované za vyhynuté, ako sú kiahne a antrax, ako aj choroby, ktoré sa už v Arktíde vyskytujú, napríklad tularémia, závažná bakteriálna infekcia alebo kliešťová encefalitída, by sa mohli znovu objaviť a ohroziť ľudstvo.

V roku 2014 tím vedcov oživil obrovský vírus zamrznutý v permafroste.

"Ak tento vírus dokázal prežiť v permafroste tak dlho, môžeme konštatovať, že vírusy spiace v permafroste môžu zostať infekčné a nebezpečné pre zvieratá aj ľudí,"

- povedal pre Newsweek vedúci výskumu Jean-Michel Claverie. 

Súvisiace články