Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mohli byť mimozemšťania na Zemi súčasne s dinosaurami?
Zdielať na

Mohli byť mimozemšťania na Zemi súčasne s dinosaurami?

Pozrite si tiež archívne video o tom, či nás v praveku navštívili mimozešťania.

Nová štúdia naznačuje, že dinosaury mohli žiť aj na iných planétach našej slnečnej sústavy

Renomovaní vedci prišli s objavom, že mimozemský život sa v skutočnosti môže podobať na jurské obdobie na Zemi. Nový výskum tvrdí, že ľudia môžu objaviť stopy mimozemského života hľadaním zlúčenín, ktoré sa už na Zemi nenachádzajú, ale kedysi boli prítomné, keď sa po nej pohybovali naši dinosauri.

Ako sa uvádza v štúdii, približne pred 300 miliónmi rokov bola hladina kyslíka na Zemi vyššia ako v súčasnosti. V tom čase tvoril kyslík ešte 30 percent atmosféry, čo stačilo na prežitie zložitých tvorov, ako boli dinosaury.

Postupom času však hladina kyslíka klesla na 21 percent, čo pretrváva dodnes a nakoniec spôsobilo vyhynutie týchto tvorov. A zvyšujúca sa hladina kyslíka by mohla byť dôležitým vodítkom k objavu mimozemského života na iných planétach, naznačujú vedci v novej hypotéze.

Výskum bol uverejnený v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 13. októbra. Vedci poznamenali, že súčasná elementárna štruktúra Zeme sa používa na porovnanie známok života na iných planétach.

Svetelný odtlačok súčasnej Zeme bol našou šablónou na identifikáciu potenciálne obývateľných planét, ale boli časy, keď bol tento odtlačok ešte robustnejší a vykazoval lepšie známky života

- uviedla Lisa Kaltenegger, spoluautorka štúdie.

To môže dať vedcom nádej, že v budúcnosti bude možno o niečo jednoduchšie nájsť známky života inde vo vesmíre. Špeciálne teleskopy, ktoré sa na to používajú, dokážu zistiť aj úroveň kyslíka na iných planétach, čo nabáda vedcov k väčšej otvorenosti pri porovnávaní rôznych geologických štádií planét a s nimi spojených rôznych foriem života.

Vedci v štúdii naznačujú, že tieto formy života by mohli byť rovnako veľké a rozmanité ako megalosaury alebo mikroraptory, ktoré sa kedysi potulovali po Zemi. Keď na Zemi žili dinosaury, planéta sa nachádzala v období fanerozoika. Vedci teraz dúfajú, že na iných planétach môžu existovať aj iné formy života, dokonca také, ktoré sú im podobné.

Dúfajme, že nájdeme nejaké planéty, ktoré obsahujú viac kyslíka ako Zem, pretože to trochu uľahčí hľadanie života, a kto vie, možno na nás čakajú ďalšie dinosaury

- dodala autorka štúdie.

Súvisiace články