Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na dokonalú fotografiu čakal až šesť rokov: TOTO je ona
Zdielať na

Na dokonalú fotografiu čakal až šesť rokov: TOTO je ona

Zdroj: FreePik

Taliansky fotograf roky trpezlivo čakal na dokonalý záber.

Po nemenej ako šiestich rokoch trpezlivého čakania sa talianskemu fotografovi podarilo vytvoriť niečo úplne úžasné. Taliansky fotograf Valerio Minato si už v roku 2017 všimol, že z určitého uhla pohľadu sú katedrála Basilica di Superga a vrchol hory Monviso krásne zoradené so stredom Mesiaca, ale až po rokoch sa mu podarilo urobiť fotografiu, ktorú zamýšľal, a to priamo v blízkosti Turína.

Minatova predstava bola odfotografovať Mesiac tak, aby bol dokonale zarovnaný so 672 metrov vysokým vrchom Superga a jeho rovnomennou katedrálou na východnom okraji Turína a s týčiacim sa vrchom Monviso za ním.

Fotograf sa snažil pochopiť zložitý proces zachytenia Mesiaca od roku 2017. Za týmto účelom študoval fázy Mesiaca, jeho dráhu cez horizont a dokonca aj vrtochy počasia. Minatovu veľkolepú víziu však často zakrývala zamračená obloha nad Turínom, no on nikdy nestrácal nádej na vytvorenie dokonalého záberu.

A táto trpezlivosť sa nakoniec vyplatila, keď sa obloha vyjasnila a Mesiac vyšiel presne na miesto, po ktorom fotograf túžil, približne o 19.00 hodine 15. decembra 2023. S fotoaparátom v pohotovosti sa Minatovi podarilo zachytiť tento vzácny okamih. A jeho úžasnú fotografiu, ktorú si môžete pozrieť nižšie, ocenila aj NASA.

Fotografova práca bola o to ťažšia, že dokonalý záber je pre neho zvyčajne k dispozícii len raz za rok a navyše musel hľadať správne miesto, aby dosiahol čo najlepší výsledok. Tu je krátke video o tom, ako sa dokonalý záber podarilo urobiť:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Valerio Minato (@valeriominato)

Súvisiace články