Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Chlapi, pozor! Vašej plešine teraz pomôže umelá inteligencia
Zdielať na
Life

Chlapi, pozor! Vašej plešine teraz pomôže umelá inteligencia

Zdroj: FreePik

V Dubaji uviedli do prevádzky robota na transplantáciu vlasov.

Moderný robot na transplantáciu vlasov využívajúci softvér umelej inteligencie vstúpil do prevádzky v Dubaji, informovali v stredu blízkovýchodné internetové noviny National News. Samotný robot v hodnote 500 tisíc dolárov, by mohol v budúcnosti znížiť náklady na tento zákrok a zvýšiť jeho úspešnosť.

Podľa Haleda Al-Nuajmiho, prezidenta Medzinárodnej spoločnosti dermatológie a estetickej medicíny na Blízkom východe, robot sľubuje riešenie problémov s vlasmi u mužov aj žien - plešatosť alebo rednutie vlasov. Použitie tejto technológie zvýši úspešnosť obnovy vlasov, zníži náklady a zníži počet dní strávených v nemocnici približne o 4 až 5 hodín.

Pred transplantáciou vlasov sa vytvorí trojrozmerný model hlavy pacienta, ktorý klientovi ukáže, ako budú jeho vlasy vyzerať po zákroku. Týmto spôsobom sa dá predísť poškodeniu zdravých vlasov a klienti si môžu prispôsobiť svoj účes. Robot najprv odstráni vlasové folikuly zo zadnej časti hlavy, z ktorých sa v laboratóriu vypestujú nové a vložia sa do lysín na iných miestach hlavy.

"Najprv požiadame robota, aby začal skenovať hlavu. Potom preskúma vlasy zo všetkých uhlov a začne ich odstraňovať. Za hodinu dokáže odstrániť približne tisíc vlasových folikulov, čo je mimoriadne rýchle a znižuje vplyv únavy človeka a možnosť chyby. Robot potom naskenuje prednú časť hlavy a skúma, pod akým uhlom a ako hlboko by mali byť vlasy umiestnené, aby čo najlepšie rástli," vysvetlil spôsob fungovania robota Sandžaj Parasar, prezident Emirátskej spoločnosti pre vedy plastickej chirurgie, ktorý používa robota na transplantáciu vlasov v Al Vasle.

Dodal, že robot nespôsobuje pacientovi žiadnu traumu ani nepohodlie, ani sa pri ňom nepotí. Okrem toho podľa Parasara, kým pred dvoma rokmi stála transplantácia vlasov približne 10 tisíc dolárov, nová technológia dokáže znížiť náklady na približne štyritisíc dolárov. Chirurg tvrdí, že tieto náklady budú v budúcnosti naďalej klesať, pretože technológia sa rozširuje.

Dubajské zdravotníctvo dúfa, že nová robotická technológia ARTAS iX mu pomôže úspešne konkurovať rýchlo sa rozvíjajúcemu tureckému trhu zdravotnej turistiky, ktorý je hlavnou destináciou pre záujemcov o transplantáciu vlasov a iné kozmetické zákroky. Podľa informácií tureckého ministerstva zdravotníctva prídu tento rok do Turecka viac ako dva milióny ľudí na lekárske účely.

Súvisiace články