Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Miniatúrny domček zo Slovenska umožní ľuďom žiť udržateľne kdekoľvek na svete
Zdielať na
Life

Miniatúrny domček zo Slovenska umožní ľuďom žiť udržateľne kdekoľvek na svete

Zdroj: Ecocapsule

Nová generácia Ecocapsule je o pol metra dlhšia ako jej predchodca, ale ponúka rovnako kompaktný obytný priestor.

Slovenská spoločnosť založená Tomášom Žáčkom vyrába bytové jednotky, ktoré napriek svojej miniatúrnej veľkosti ponúkajú obyvateľom využiteľný životný priestor, ak nemajú vysoké nároky na veľkosť svojich miestností. Miniatúrne obydlie Ecocapsule obsahuje kuchyňu s drezom a indukčnou rúrou, kúpeľňu a posteľ, ako aj úložný priestor, takže hoci je naozaj veľmi malé, stále sa dá využiť na všetky základné činnosti, ktoré môžu byť v každodennom živote potrebné.

Kapsula veľkosti karavanu čerpá energiu z dvoch rôznych zdrojov: solárneho panelu na streche s celkovým výkonom 880 W a 750-wattovej veternej turbíny, ktorá sa vysúva zo strechy ako anténa, a zariadenie obsahuje aj 9,7 kWh batériu. Zariadenie Ecocapsule, ktoré sa spolieha na obnoviteľné zdroje energie a umožňuje udržateľný život kdekoľvek na svete (kde svieti slnko a fúka vietor), je určené aj pre digitálnych nomádov, ktorí chcú na krátky čas uniknúť zo stresujúceho mestského prostredia.

Ecocapsule

​Prvé kapsuly s plochou 6,3 metra štvorcového sa predávajú niekoľko posledných rokov a na základe spätnej väzby od zákazníkov bola ďalšia generácia mierne upravená, takže Ecocapsule NextGen je o pol metra dlhšia ako jej predchodca, hoci jej výška a šírka zostávajú rovnaké. Nový model má väčší úložný priestor a znížilo sa aj množstvo plastov použitých v konštrukcii, aby bol šetrnejší k životnému prostrediu. Systém zberu a filtrácie vody a batéria boli premiestnené a skriňa bola odľahčená, čo uľahčuje jej prepravu. Zväčšením veľkosti okien a pridaním čistejšieho nábytku získal stiesnený interiér otvorenejší charakter, ale základný dizajn malej kuchyne, kúpeľne a trojice spální zostal zachovaný.

Ecocapsule

​Ecocapsule NextGen je stále vo fáze návrhu, ale spoločnosť plánuje spustiť výrobu a začať predávať kapsule v roku 2024.

Súvisiace články