Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Covid sa vážne podpísal na duševnom zdraví mladých ľudí
Zdielať na
Life

Covid sa vážne podpísal na duševnom zdraví mladých ľudí

Zdroj: FreePik

Nedávna spoločná štúdia Oxfordskej univerzity a Exeterskej univerzity sa zaoberala duševným zdravím britských školákov. Prvé kolo výskumu sa uskutočnilo pred pandémiou a vtedy získané údaje sa porovnali s údajmi tých, ktorí v čase pandémie boli (alebo skôr neboli) v škole.

Z odpovedí mladých ľudí vo veku 11 až 14 rokov vyplynulo, že hoci pred pandémiou sa na depresie a úzkosti sťažovalo o niečo viac ľudí, covid výrazne zhoršil situáciu. Pôvodným cieľom výskumu bolo zmapovať všeobecné duševné zdravie britských školákov, nie skúmať vplyv epidémie naň.

Depresiou trpí viac ľudí

Pred epidémiou sa počet depresívnych školákov zvýšil o 0,3 percenta, počas epidémie stúpol na 8,5 percenta. Počet detí so závažnými sociálnymi alebo emocionálnymi poruchami sa pred epidémiou zvýšil o 3,5 percenta a po epidémii o 7,9 percenta, zatiaľ čo podiel detí s možným alebo podozrivým duševným ochorením sa zvýšil o 4,5 percenta a 12,8 percenta.

Podľa Obioha Chukwunyereho Ukoumunneho, hlavného autora štúdie, pandémia predstavovala pre mladých ľudí neočakávanú duševnú záťaž a súčasná štúdia ukazuje nielen to, ako samotná pandémia ovplyvnila mladých ľudí, ale aj to, aké faktory mohli ich situáciu zmierniť. Prieskum ukázal, že tí zo skupiny postihnutej pandémiou, ktorí mohli aspoň občas chodiť do školy, sa dokázali lepšie vyrovnať s psychickou záťažou, ako aj s tým, že sa mali na koho obrátiť a hlásili príjemnú atmosféru doma a v škole.

Willem Kuyken, psychológ z Oxfordskej univerzity, tiež poukázal na vplyv úplného zatvorenia škôl na duševné zdravie, ktoré malo merateľný nárast psychických rizík.

Súvisiace články