Skoro jasno
17°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Ďalšia námorná katastrofa po Titane: Mnoho mŕtvych
Zdielať na
Life

Ďalšia námorná katastrofa po Titane: Mnoho mŕtvych

Zdroj: Mike Bird/Pexels

Po tragédii na Titane sme, žiaľ, nemuseli dlho čakať na ďalšiu vážnu nehodu.

Svetom otriasla katastrofa miniponorky Titan. Toto 6,7 metra dlhé plavidlo pre päť ľudí bolo určené predovšetkým na to, aby sa ponorilo k Titanicu a preskúmalo jeho vrak.

Vo štvrtok 22. júna diaľkovo ovládaný hlbinný robot vypustený z kanadskej lode objavil vrak Titanicu v blízkosti jeho prednej časti, vo vzdialenosti približne 488 metrov. Z vraku vyplynulo, že ponorka bola zničená pri "katastrofálnom výbuchu" a že všetci ľudia na palube, žiaľ, prišli o život.

Samozrejme, príčina nehody stále nie je stopercentne jasná, isté však je, že Titan nevydržal vonkajší tlak. Tragédia lode Titan vyvolala medzinárodné pobúrenie, pričom mnohí kritizovali spoločnosť OceanGate Expeditions za ľahkovážne riskovanie životov cestujúcich v rámci drahého a nebezpečného turistického programu.

Nehoda Titanu bola jednou z najhorších námorných katastrof za posledné desaťročia, ale tragicky na seba nenechala dlho čakať ďalšia.

Nedávno sa objavili správy o prevrátení a potopení prepravnej lode pri pobreží Filipín.

K incidentu došlo neďaleko ostrova Talim v obci Binangonan vo štvrtok popoludní približne o 13.00 hod. Presný počet ľudí na palube zatiaľ nie je známy. Úrady potvrdili, že zahynulo najmenej tridsať ľudí a štyridsať sa zachránilo.

V dôsledku nerovnomerného rozloženia hmotnosti sa plavidlo, ktoré sa nachádzalo len 46 metrov od brehu, prevrátilo v dôsledku silného vetra.

Súvisiace články