Skoro jasno
15°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
FOTO: Ženu ohromil záhadný úkaz plávajúci v Dunaji!
Zdielať na
Life

FOTO: Ženu ohromil záhadný úkaz plávajúci v Dunaji!

Zdroj: Pexels/Vlastimil Starec

Najprv nikto neveril tomu, čo videla, preto urobila fotografiu ako dôkaz.

Nedávno vyvolal v Rakúsku rozruch príspevok jednej ženy, ktorá si všimla úžasný úkaz plávajúci na hladine Dunaja. Na Twitteri zdieľala fotografiu roja medúz a spýtala sa ostatných používateľov, či si myslia, že je to normálne.

Nadja Hahn, novinárka Ö1, tvrdí, že sa na Dunaji vo Viedni plaví už takmer dve desaťročia a nikdy tam medúzy nevidela, informuje Oe24.at. Rakúske noviny uvádzajú, že väčšina druhov medúz skutočne žije v mori, pričom niektoré druhy, ktoré pochádzajú z Ázie, uprednostňujú sladkú vodu a v súčasnosti sa vyskytujú v strednej Európe.

Druh, ktoré novinárka odfotografoval, je však vzácnym prírodným úkazom, pretože na to, aby sa z nich vyvinuli viditeľné medúzy, potrebujú teplú vodu s teplotou najmenej 25 stupňov Celzia. V Dunaji ich možno vidieť aj v húfoch, pravdepodobne kvôli extrémne teplému počasiu v tejto oblasti.

Azda žiadny z morských živočíchov nie je taký zvláštny a tajomný ako medúzy. Tieto fascinujúce a krásne živočíchy sa vyskytujú vo vodách po celom svete a majú neuveriteľne rozmanité formy.

ČÍM SÚ TAKÉ VÝNIMOČNÉ A FASCINUJÚCE?

Tieto zvláštne morské živočíchy môžu mať rôzne podoby. Vrchná časť charakteristického tela medúz, je pokrytá priehľadnou želatínovou látkou, ktorá dodáva ich telám jedinečný vzhľad. Vo vnútri tohto sa nachádzajú chápadlá, ktoré tvoria telo medúzy a ktoré môžu mať rôznu dĺžku a hrúbku.

PLÁVAJÚ V HÚFOCH?

Plávanie v húfoch je medzi medúzami pomerne zriedkavým javom. Keďže väčšina medúz nemá aktívny vztlakový systém, napríklad plutvu, nemôžu sa vo vode ľahko pohybovať a meniť smer. Preto väčšina z nich žije ako pasívni plavci, ktorí využívajú morské prúdy. Niektoré druhy medúz sú však známe tým, že plávajú v húfoch, najmä v tropických a teplých moriach na celom svete. Na tieto húfy je úžasný pohľad, pretože sa vo vode pohybujú takmer súčasne. Niečo také videla aj spomínaná pani, ktorej sa ich podarilo zachytiť na fotografii. 

Súvisiace články