Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Z morských hlbín sa vynoril gigantický tvor veštiaci katastrofu: Potápači sú vydesení
Zdielať na
Video

Z morských hlbín sa vynoril gigantický tvor veštiaci katastrofu: Potápači sú vydesení

Zdroj: Pixabay

Skupina potápačov objavila gigantickú rybu, ktorú možno vidieť len veľmi zriedka.

Potápači na ňu narazili pri pobreží Taiwanu a za celé desaťročia ju videla len hŕstka ľudí, taký vzácny je jej výskyt. Potápači dovtedy trénovali v plytkej vode, takže nečakali, že uvidia tohto prišelca, ktorý sa zrazu objavil pred ich fotoaparátmi. Zábery boli odvtedy zverejnené na YouTube a videli ich milióny ľudí na celom svete. Zábery obrovských chordátov sú veľmi vzácne, pretože môžu žiť v hĺbke až 1 000 metrov. Ich výskyt je vždy zlým znamením, čo vie každý, kto pozná legendy, ktoré sa s nimi spájajú.

Vedúci potápania potvrdil, že ešte nikdy nevidel takého nádherného tvora na vlastné oči, tak blízko brehu.

Majú strieborný a šupinatý vzhľad a vyskytujú sa na mnohých miestach, ale v hlbokom mori. Sú aj v Guinnessovej knihe rekordov, v minulosti bol ulovený 50-metrový exemplár a v 19. storočí rybári ulovili 600-kilogramový exemplár. Jeho vedecký názov je Regalecus glesne a názov je odvodený od jeho veľmi pretiahnutého tela. Mnohí sa domnievajú, že stretnutia s touto obrovskou rybou sa mohli stať základom mnohých príbehov o morských príšerách, a to napriek tomu, že pri stretnutí s náhodnými ľuďmi neboli zaznamenané žiadne útoky.

Podľa japonských legiend je výskyt ryby vždy predzvesťou katastrofy, pričom folklór v tejto ďalekovýchodnej krajine tvrdí, že boh mora posiela ryby na hladinu, aby varovali ľudí pred blížiacimi sa problémami. A pozorovania sa vyskytli aj pred katastrofou vo Fukušime. Vysvetlenie vedcov je však iné, ako vysvetlil profesor Hiroyuki Motomura: ryby zvyčajne vyplávajú na breh, keď sú v zlom fyzickom stave.

Tu je video zo stretnutia:

Súvisiace články