Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce? Vedci konečne vedia odpoveď
Zdielať na

Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce? Vedci konečne vedia odpoveď

Pozrite si tiež archívne video o hydinároch, ktorí umelo vylepšujú žĺtka.

Dlhoročná diskusia sa možno konečne skončila.

Sú otázky, ktoré sú už dlhé roky predmetom vášnivých diskusií medzi ľuďmi, pretože je ťažké, ak nie nemožné, na ne s istotou odpovedať, pretože na niektoré témy existuje toľko možností a toľko rozdielnych názorov. V skutočnosti majú niekedy tieto dlho nezodpovedané otázky filozofický charakter, pretože sa netýkajú len konkrétneho problému.

Jedna z najstarších otázok znie: Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce? Názory sa veľmi rozchádzajú, pričom niektorí tvrdia, že prvá bola sliepka, pretože znáša vajcia, a ostatní, že prvé bolo vajce, pretože sa z neho liahnu kurčatá. Obe pravdy sú pochopiteľné a logické, preto je také ťažké zistiť, ktorá odpoveď je správna - ale teraz na to vedci prišli.

NEDÁVNA BRITSKÁ ŠTÚDIA KONEČNE ODPOVEDALA NA OTÁZKU, ČI BOLO PRVÉ KURA ALEBO VAJCE - A ODPOVEĎ MNOHÝCH PREKVAPÍ.

Vedci preskúmali množstvo fosílií a žijúcich druhov a zistili, že predkami sliepok boli živočíchy, ktoré vajcia neznášali a zmutovali až neskôr. Predpokladajú teda, že sliepka vznikla ako prvá a až neskôr sa vyvinula tak, aby znášala vajcia. Tu je veľká odpoveď na otázku, ktorá ľuďom leží v hlavách už tisícky rokov, keďže ako prvý túto otázku nastolil slávny grécky filozof Aristoteles približne v roku 332 pred naším letopočtom - a aj on sa domnieval, že sliepky boli prvé.

Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí sa budú zdráhať prijať toto vedecké vysvetlenie, takže je veľká šanca, že ostane aj naďalej veľkou otázkou ľudstva.

Súvisiace články