Jasno
15°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Vybuchlo s ňou lietadlo: Prežila pád z výšky 10 tisíc metrov
Zdielať na

Vybuchlo s ňou lietadlo: Prežila pád z výšky 10 tisíc metrov

Zdroj: FreePik

Nastúpiť do nesprávneho lietadla môže byť obrovské nešťastie. Vesna Vulovic to mala v januári 1972 relatívne jednoduché, hoci bola letuškou a na palubu lietadla DC-9 smerujúceho do Dánska sa dostala len vďaka popletenému prideleniu.

Vesnu táto správa nezastihla a keďže sa vždy chcela dostať do hotela Sheraton, omyl by jej to umožnil. Nebyť toho, že chorvátski ustašovci sa rozhodli vyhodiť lietadlo do vzduchu.

Vesna Vulovic

​Krajne pravicová organizácia už počas druhej svetovej vojny uskutočnila niekoľko teroristických útokov; hovorí sa, že vyhodili do vzduchu aj toto DC-9. (O tom sa dodnes vedú spory: podľa inej interpretácie si pomýlili lietadlo s vojenským lietadlom, ktoré nakoniec zostrelila československá stíhačka MiG).

Tak či onak, lietadlo sa nad Kamenicami v Českej republike roztrhlo na kusy; zvyšky lietadla a jeho posádky sa dlhé minúty trieštili, kým sa zrútili do svahu hory. Haváriu nikto neprežil - okrem Vesny.

Telo letušky v bezvedomí našiel Nemec, ktorý v druhej svetovej vojne slúžil ako lekár - Vesnu odviezol do neďalekej nemocnice. Lebku mala rozbitú na viacerých miestach, krvácala do spodiny lebečnej, mala zlomené obe nohy a rozdrvené stavce. Lekári to s ňou vzdali a neverili, že sa niekedy prebudí.

PO TROCH DŇOCH VESNA OTVORILA OČI A POŽIADALA O CIGARETU.

Bola ochrnutá od pása nadol, ale bola pri vedomí. Až o dva týždne neskôr jej povedali, čo sa stalo; dokonca jej ukázali novinový článok o tejto udalosti. Vesna si na teroristický útok nepamätala: kvôli zraneniu hlavy mala amnéziu. Neskôr, po operácii, bola schopná zaťažovať ľavú nohu a časom sa opäť naučila chodiť. V septembri nasledujúceho roka sa vrátila do práce pre leteckú spoločnosť. Hoci bola zaradená na kancelársku prácu, nehoda ju neodradila od lietania a neutrpela žiadnu psychickú traumu.

Podľa lekárov mohol Vesnu pri živote udržať nízky krvný tlak: pravdepodobne preto na začiatku nehody omdlela a počas havárie neutrpela infarkt.

Vesna je stále držiteľkou svetového rekordu v zoskoku padákom: spadla z výšky 33 330 stôp (10 km) a prežila. Nikomu inému sa to nepodarilo.

Súvisiace články