Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najznámejší anglický slovník napísal blázon v psychiatrickej liečebni
Zdielať na
Chill

Najznámejší anglický slovník napísal blázon v psychiatrickej liečebni

Zdroj: FreePik

Oxfordský slovník angličtiny je najznámejší a najdôležitejší slovník anglického jazyka. Je to definitívne konečné referenčné dielo pre anglický jazyk, ktoré sa dostáva do povedomia tým, že do nových vydaní zaraďuje slangové slová (najnovšie selfies a twerking), čím sa oficiálne stávajú súčasťou anglického jazyka.

Úplne prvé vydanie sa začalo pripravovať v roku 1857, ale bolo také rozsiahle, že anglickí lingvisti najímali dobrovoľníkov na písanie jednotlivých článkov - takže OED sa zrodil tak trochu ako Wikipédia o takmer storočie a pol neskôr. Ale aj tak trvalo 31 rokov, kým prišlo k vydaniu prvého zväzku. Na 352 stranách boli opísané a vysvetlené slová začínajúce na písmeno A. Koniec abecedy bol dosiahnutý o 12 zväzkov neskôr, v roku 1928.

Keď editor lexikónu sir James Augustus Henry Murray po vydaní prvého zväzku navštívil najplodnejších dobrovoľných autorov slovníka, aby sa im osobne poďakoval za ich prácu, bol prekvapený. Autor väčšiny slovníkov a tvorca nového systému sledovania citácií na urýchlenie práce nebol znudený knihovník, nadšený lingvista ani učiteľ.

BOL NÍM BÝVALÝ VOJENSKÝ CHIRURG Z PSYCHIATRICKEJ LIEČEBNE, ODSÚDENÝ ZA VRAŽDU A VYHLÁSENÝ ZA NEPRÍČETNÉHO.

William Chester Minor v roku 1863 ukončil štúdium medicíny na Yaleovej univerzite, jednej z najlepších amerických univerzít, a bol povolaný do unionistickej armády Severu ako vojenský chirurg. V tom čase už dva roky zúrila americká občianska vojna a Chester sa hneď zapojil do niektorých z najkrutejších a najkrvavejších bitiek, ako napríklad bitka pri Wilderness v roku 1864 s tritisíc mŕtvymi a dvadsaťtisíc zranenými. Je tiež zaznamenané, že jeho nadriadení mu nariadili, aby dezertujúceho vojaka označil na tvári rozžeravenou železnou tyčou. Je pravdepodobné, že tieto zážitky viedli k jeho psychickému zrúteniu. 

William Chester Minor

Wikipedia

Keď ho premohla paranoja, bol po vojne vyslaný najprv do New Yorku a potom, po sérii škandálov s prostitútkami v štvrti červených lámp, do posádky v zapadnutej Floride. Neskôr strávil 18 mesiacov vo washingtonskej psychiatrickej liečebni a po tom, čo sa jeho stav nezlepšil, bol z armády prepustený. Presťahoval sa do Anglicka a žil v londýnskom slume. V roku 1871 ho odsúdili za to, že na ulici zastrelil muža, ktorého podozrieval, že sa pokúsil vlámať do jeho domu. Na súde ho psychiater vyhlásil za nepríčetného a neposlali ho do väzenia, ale do ústavu Broadmoore.

Toto zariadenie je prísne strážené, ale snaží sa s chovancami zaobchádzať ľudsky, napríklad Chester mal prístup do knižnice a mohol si kupovať knihy. Všetky peniaze (stále dostával dôchodok od americkej armády) míňal na knihy a veľa mu ich prinášala vdova po mužovi, ktorého zabil, ktorá mu ako hlboko veriaca odpustila, zľutovala sa nad ním a pravidelne ho navštevovala. Práve pri kupovaní kníh sa dopočul, že hľadajú dobrovoľníkov na napísanie najväčšej encyklopédie, aká kedy vznikla, a stal sa ňou posadnutý, každú voľnú chvíľu trávil skúmaním, písaním a opravovaním slovníkov. A medzi múrmi Broadmooru mal veľa voľného času.

Po vydaní prvého zväzku sa Chesterov stav začal zhoršovať a s písaním slovníka prestal. Keď si v obzvlášť dezorientovanej chvíli odrezal penis, bol prevezený do prísnejšieho, vážnejšieho sanatória, kde už nemal šancu získať knihy a pokračovať v práci.

Jeho príbeh sa v roku 1998 pretavil do veľmi úspešného románu.

Súvisiace články